eur:
393.1
usd:
363.59
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Analog electricity meter for households.
Nyitókép: Torsten Asmus/Getty Images

A gáz után az áramot is fix áron kaphatják az intézmények

A Világgazdaság értesülései szerint már készül a rendelet, amely a villamos energia esetében az év végéig szabott árat biztosítana.

Hamarosan fix árasra válthatják a piaciár-követő villamosenergia-vásárlási szerződéseiket egy meghatározott felhasználói kör tagjai egy készülőben lévő jogszabály szerint – tudta meg a Világgazdaság. A cél ugyanaz, mint a gáz esetében: meg kell védeni az intézményi felhasználókat a magas és ingadozó árak okozta kockázatoktól, és lehetővé tenni számukra, hogy az év további részében is kihasználják a mostani áresést.

A portál úgy értesült, hogy bevált a fix áras gázvásárlási szerződések rendszere, és a villamos energiára vonatkozó szabályozást tartalmazó rendelet már készül.

A kedvezményezettek köre vélhetőleg azonos lesz a gázárfixáló januári rendeletben szereplővel, de míg a fix áras gázvásárlási szerződések csak az év első kilenc hónapjára köthetők, az áramrendelet hatálya az év végéig, tehát 2023. december 31-ig szól majd.

További eltérés lesz az is, hogy mekkora időtartamra vonatkoznak az érintett megállapodások. A fix áras gázszerződéseket havonta kell frissíteni, mert a bennük szereplő ár alakulása szempontjából figyelembe vett holland TTF, osztrák VTP és más, érintett tőzsdén kereskednek havi termékekkel is. Az áram esetében azonban csak negyedéves jegyzés érhető el a magyarországi áramvásárlási szerződésekben döntően szereplő Hudexen. Emiatt jó eséllyel nem március 1-jétől, hanem majd csak a következő negyedév kezdetétől, április 1-jétől lép életbe az új jogszabály.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×