eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Lantos Csaba energiaügyi miniszterjelölt beszél meghallgatásán az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén az Országház Tisza Kálmán termében 2022. november 24-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Energiaválság: önkormányzati szövetségekkel egyeztetett az energiaügyi miniszter

A felek egyetértettek abban, hogy az energiaellátás zavartalansága, a gazdaság és a közszolgáltatások működőképességének megőrzése közös nemzeti érdek, közölte a tárca.

„A nemzetközi energiaválság mindenkit alkalmazkodásra kényszerít, megköveteli, hogy az árak és a fenntarthatóság mellett legalább egyenértékű szempontként vegyük figyelembe az ellátás biztonságát is” – fogalmazott Lantos Csaba energiaügyi miniszter az önkormányzati szövetségek számára tartott keddi egyeztetésen, jelezve azt is, hogy az Energiaügyi Minisztérium a súlyos kihívásokra adható választ minél szélesebb körben kész megvitatni annak érdekében, hogy Magyarországon megmaradjon az energiaellátás biztonsága, továbbra is biztosított legyen az átlagfogyasztás mértékéig a magyar családok számára a rezsicsökkentett energiaár, a vállalkozások és az önkormányzatok is kapjanak segítséget.

Az Energiaügyi Minisztérium közleménye szerint a nyugodt hangvételű, előremutató megbeszélésen a felek egyetértettek abban, hogy

az energiaellátás zavartalansága, a gazdaság és a közszolgáltatások működőképességének megőrzése közös érdek.

Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkár ágazati helyzetképet adva kiemelte: a jelenlegi fűtési szezonban a megtett lépéseknek köszönhetően Magyarország energiabiztonsága megoldottnak látszik, de

készülni kell a következő télre is.

2030-ra másfélszeresére nőhet a hazai villamosenergia-igény, ami még inkább felértékeli a helyben elérhető energiaforrásokat. Az ágazati beruházásokat ezért elsősorban a hálózatfejlesztésekre, a megújulók további térnyerésére és az akkumulátoros tárolókapacitások kiépítésére érdemes összpontosítani – tette hozzá.

A tárca tájékoztatása szerint az önkormányzati szereplők üdvözölték az egyeztetési kezdeményezést, egybehangzóan méltatták az intézményi földgázárak rögzítésének lehetőségét. A távhőszolgáltatáshoz és közvilágításhoz kapcsolódó működési, finanszírozási nehézségek mellett visszatérően említették a saját energetikai beruházásaik támogatásának és a helyhatóságoknál hiányzó energetikai szaktudás pótlásának szükségességét.

Czepek Gábor, az Energiaügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára az elhangzottakat összegezve kiemelt témaként azonosította be az intézményi árfixálás lehetőségének esetleges kiterjesztését az áramszolgáltatásra. A találkozón felvetett problémák sorába tartozik az önkormányzati gazdasági társaságok bevonása a kötelező gázmegtakarítással érintettek körébe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×