eur:
394.87
usd:
367.61
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Tájékoztató feliratok a Mol benzinkútján Salgótarjánban 2022. május 27-én. A Mol arra kéri a vásárlókat, a benzinkutaknál a fizetéskor minden esetben mutassák be a forgalmi engedélyüket, hogy a pénztárnál a hatósági árra tudják módosítani a vásárlás összegét - hívta fel a figyelmet közleményében a társaság. A vállalat tájékoztatása szerint a kútoszlopokon a számlálók minden tankolás esetén a piaci árat tüntetik fel, de a pénztárnál a forgalmi engedély felmutatása után alacsonyabb összeget kell fizetnie a magyar vásárlóknak.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Csúszik a tetőzés, és 25 százalék felett is lehet az infláció az üzemanyagsapka kivezetése miatt

Később és a vártnál magasabb szinten tetőzhet az infláció Magyarországon amiatt, hogy a kormány bejelentette, vége a benzinársapkának – mondta az InfoRádiónak Beke Károly, a Portfolio elemzője.

Előzetesen azzal lehet számolni, hogy nagyságrendileg két százalékpontot jelent az inflációban, mert nagyjából 40 százalékkal emelkedik az üzemanyagok ára egyik napról a másikra, és az üzemanyag súlyát figyelembe véve az inflációs kosárban ez ekkor elmozdulást jelenthet – magyarázta Beke Károly.

Mint ismert, kedd este Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy 13 hónap után a kormány megszünteti az üzemanyagok ársapkáját, így a 95-ös benzin és a gázolaj 480 forintos hatósági ára helyett 23 órától már csak piaci áron lehet üzemanyagot vásárolni.

A Portfolio elemzője kiemelte, hogy mivel egyik napról a másikra történt a változás, így ennek hatása már valószínűleg már a decemberi inflációs adatban is jelentkezik, amit január elején publikál a KSH. A pénzromlás novemberi mértékét csütörtökön publikálja a statisztikai hivatal, az október 21,1 százalék után az új adatot 22 százalék környékére várják a szakértők. Az ismert prognózisok még az árstop fennállásakor készült ek, ezért pontos elemzés még nincs, hogy az intézkedés eltörlése majd mennyit változtat infláción.

"Azt látjuk, hogy az eddig várt 22-23 százalék körüli tetőzés most már inkább a 25 százalékhoz lehet közel, vagy akár 25 százalék felett is lehet egy kicsivel, éppen a két százalékpontos többlet miatt, és és az is látszik, hogy így jó eséllyel nem decemberben, hanem majd csak januárban fog tetőzni az infláció" – mondta Beke Károly.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron öngólja

A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron "öngólja"

Aggodalom és megdöbbenés Berlinben az előre hozott francia nemzetgyűlési választások első fordulójának eredményei és a második forduló lehetséges kimenetele miatt. Német kormánypártok vezető politikusai vélekednek úgy, hogy Emmanuel Macron francia államfő a választások kiírásával "öngólt" rúgott, és Németország legfontosabb uniós partnerét politikai elszigetelődés fenyegeti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 17:19
×
×
×
×