eur:
394.6
usd:
365.8
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Gyulai Márton, a Magyar Atlétikai Szövetség elnökségi tagja, Baji Balázs világbajnoki bronz- és Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutó, Deutsch Péter, a Budapest 2023 Zrt. vezérigazgatója és Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) elnöke (b-j) az épülő Nemzeti Atlétikai Központban 2022. június 18-án. Látogatásán Sebastian Coe futotta az első métereket az új, még épülő Nemzeti Atlétikai Központban, ahol alig több mint egy év múlva az atlétikai világbajnokságot rendezik.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Ennyire drágán még sosem építettek stadiont Magyarországon

35 milliárd forinttal drágult a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságra épülő sportkomplexum. 238,5 milliárdba kerül – derül ki a Magyar Közlönyből.

Az infláció betett a folyamatban lévő sportberuházásoknak. Ezek közül kiemelkedik az új Nemzeti Atlétikai Központ, amelyre eddig 203 512 556 063 forintot szántak, de egy múlt heti, a Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint immáron 238 056 556 063 forintot kell rá biztosítani.

A kormány egyébként 700 milliárd sorsáról döntött – vette észre a Portfolio. Mindez azért érdekes, mert ahogy arról az Infostarton is beszámoltunk, 284 beruházást függesztettek fel vagy halasztottak el a spórolás jegyében. A Magyar Közlönyt olvasva 58 projekt kedvezményezettjei azonban fellélegezhetnek. Ezek a beruházások megmenekültek, és a tervezettnél magasabb összegből ugyan, de megvalósulnak.

Átnézve a beruházásokat nincs kiemelt terület. Több kisebb sportfejlesztés – jellemzően az iskolai sportolást is támogató munkacsarnokok – valósulhat meg, de van köztük tanuszoda is, például Mosonmagyaróváron is örülhetnek, hiszen a korábbi 1,1 milliárd helyett 1,4 milliárd forint van a befejezésre. A tanuszodai program kezdetekor, a 2018-as választások előtt, típustervek alapján, 330 millióból készültek el az ilyen sportlétesítmények.

Iskolai beruházok is vannak bőven, köztük a felcsúti Endresz György Általános Iskola is, amely 6,4 milliárd helyett 6,9-ből valósulhat meg.

Egészségügyi beruházások sem maradnak ki. Az Országos Sportegészségügyi Intézet infrastrukturális fejlesztésének I. ütemére 6 milliárd forint helyett 9,1 milliárd forintot kerítenek elő.

Az atlétikai stadionról az RTL riportot készített a számok megismerése után. Ebben Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezető-helyette arról beszélt, hogy az "ilyen látványberuházásokat le kellene állítani". A beruházók viszont azt mondták, hogy nemzetközi szerződések miatt muszáj megépüljön a stadion.

A 2023-as atlétikai világbajnokság szervezői vasárnap közölték, hogy "óriási az érdeklődés, sokan keresnek meg minket azzal, hogy az atlétikai világbajnokság belépőjegyét szeretnék ajándékba adni karácsonyra a szeretteiknek". Németh Balázs, az atlétikai világbajnokságot szervező Budapest 2023 Zrt. nemrég kinevezett vezérigazgatója szerint november végétől lehet majd belépőket vásárolni a világ egyik legnagyobb sportrendezvényére.

Az atlétikai világbajnokságot a mostani ellenzék már évek óta ferde szemmel nézi. Baranyi Krisztina, Ferencváros ellenzéki polgármestere feltételekkel volt csak hajlandó támogatni a beruházást. 2019 novemberében, Karácsony Gergellyel együtt öt pontban sorolták fel kívánságaikat, köztük 50 milliárdot követeltek Budapest egészségügyi fejlesztésére.

A stadionról az Infostart legutóbb akkor írt, amikor bemutattuk a világ negyedik legnagyobb sportrendezvényének programját.

A világbajnokság 2023. augusztus 19-én kezdődik és 27-én zárul.

Az akkori vezérigazgató, aki helyett már Németh Balázs tölti be ezt a tisztséget, azt mondta: célunk, hogy a világbajnokság erősítse a magyar atlétikát, és a legjobb eredmények szülessenek, amik a lehető legnépszerűbbé teszik ezt a csodálatos sportága.

Amúgy egy ilyen stadion nem feltétlenül pénzrabló beruházás. A majd 200 milliárdos Puskás Aréna már az első évében szerény plusszal zárt – írtuk még 2020-ban.

Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
Budapesti fantomtraffipaxok: egymásra mutogat a főváros és a rendőrség
Az egy éve beígért, de még most sem működő fővárosi traffipaxok az általános főpolgármester-helyettes tájékoztatása szerint 46 sávot figyelnek majd, már csak a rendőrségen múlik, hogy a tesztüzemből mikor állítja át ezeket élesbe. Az ORFK közleményében azt írta, hogy csak szerdán kapták meg a fejlesztés jelenlegi állapotáról szóló levelet a fővárostól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×