eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Száraz növények egy kukoricaföldön, a franciaországi Bernay-Vilbert-ben 2022. augusztus 8-án. Az aszály és a hőhullámok miatt Seine-Et-Marne megyében kihirdették az aszályriadót.
Nyitókép: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Idén több milliárdot fizetett a biztosító a gazdáknak csak a növénykárokra

Az idei, minden idők egyik legaszályosabb nyarát nemcsak a termelők, hanem a biztosítók is megszenvedték. Rekordszámú bejelentés érkezett a gazdáktól, melyek jelentős része a szárazsághoz kapcsolódott.

A veszteségeket elszenvedett gazdáknak október 31-ig van lehetőségük arra, hogy gyorsított eljárásban kérjék a kárrendezést – írja a Groupama Biztosító sajtóközleményében.

A biztosítóhoz idén rekordszámú, több mint 2600 bejelentés érkezett a gazdáktól, a károk 70 százaléka az aszályhoz, húsz százaléka a jégverésekhez kapcsolódott.

„A főleg az aszály és a jégverések okozta pusztítás mértékét jól mutatja, hogy

csak növénykárokra nagyságrendileg 9 milliárd forintot fizetünk ki idén,

amire szintén nem volt még példa." – mondta Baranyi Szabolcs, a Groupama Biztosító mezőgazdasági igazgatója. Hozzátette: reméli, hogy ezután a gazdák nemcsak a jégkárra kötnek majd biztosítást.

Az OTP Agrár becslése szerint az idei aszály nyomán a terméskiesés meghaladja az ezer milliárd forintot.

A kár elsősorban az Alföldön és Közép-Dunántúlon keletkezett, és a kukorica mellett a többi őszi betakarítású növényt is érintette.

„Sajnos a klímaváltozás miatti szélsőséges időjárási viszontagságok nyomán ma már nem lehet pusztán a csapadékra hagyatkozni. A gazdák a következő évekre szárazságtűrőbb fajták kiválasztásával, az öntözés lehetőségét bővítő vízmegtartó gazdálkodás kialakításával és a hosszú távú fenntarthatóság érdekében növénybiztosítással készülhetnek” – hangsúlyozta Zsarnóci Csaba, az OTP Agrár főosztályvezetője.

Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Romokban az oroszok legfontosabb támaszpontja, kritikán alul teljesít az ukrán légvédelem - Háborús híreink szombaton

Romokban az oroszok legfontosabb támaszpontja, kritikán alul teljesít az ukrán légvédelem - Háborús híreink szombaton

Az ukrán vezérkar szerint a folyamatos dróntámadások következtében lényegében használhatatlanná vált az orosz Fekete-tengeri Flotta Krím-félszigeten található támaszpontja. Az orosz Iszkander-M rakéták egy hét alatt harmadszor ütöttek rajta a Mirhorodban található ukrán légibázison. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×