eur:
394.61
usd:
365.82
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
financial stock market graph illustration ,concept of business investment and stock future trading.
Nyitókép: monsitj/Getty Images

Jegybanki büntetés az FuturAquának

Az MNB felfüggesztette a FuturAqua Nyrt. alaptőke-emelés során kibocsátandó részvényeinek forgalomba hozatalát és 5 millió forint összegű felügyeleti bírságot szabott ki, mivel a társaság nem tett eleget a nyilvános forgalomba hozatal során alkalmazandó jogszabályi előírásoknak.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) felfüggesztette a FuturAqua Nyrt. alaptőke-emelésével összefüggésben kibocsátandó részvényeinek nyilvános forgalomba hozatalát. A felfüggesztés addig tart, amíg a tőzsdei kibocsátó a jogszabályoknak megfelelő, jóváhagyott minimum tájékoztatóját a nyilvánosság számára elérhető módon közzé nem teszi.

A jegybank tájékoztatása szerint a kibocsátó 2022. június 29-én zárt körű részvénykibocsátás keretében történő alaptőke-emelésről döntött. Az alaptőke pénzbeli hozzájárulás ellenében történő felemelése esetén – többek között – a kibocsátó részvényesei elsőbbségi joggal rendelkeznek a forgalomba hozandó új részvények átvételére. Az erről szóló rendkívüli tájékoztatásában a kibocsátó fel is hívta a részvényeseket jegyzési elsőbbségi joguk gyakorlására, amely időszak a döntést követően 15 napig, azaz 2022. július 14-ig tart.

Az MNB ugyanakkor megállapította, hogy a társaság ezen tájékoztatása nyilvános ajánlattételnek, maga a folyamat pedig nyilvános forgalomba hozatalnak minősül. Értékpapírok nyilvános forgalomba hozatalát megelőzően, de legkésőbb annak kezdetekor a kibocsátónak tájékoztatót, vagy ún. minimum tájékoztatót kell közzétennie, amelyet az MNB előzetesen jóváhagyott.

Ezen kötelezettségének a FuturAqua Nyrt. jelen esetben nem tett eleget.

Mint olvasható, a kibocsátó pusztán a jegyzési elsőbbségi jog biztosítására tekintettel nem mentesül automatikusan a (minimum) tájékoztató készítési kötelezettség alól. Amennyiben a jegyzési elsőbbségi jog biztosítása céljából történő ajánlattétel nem feleltethető meg valamely, a vonatkozó jogszabály szerinti mentesülési esetkörnek, úgy a kibocsátót ilyen esetben is (minimum) tájékoztató készítési kötelezettség terheli.

A (minimum) tájékoztató szerinti információk közzététele az értékpapírokra vonatkozó nyilvános ajánlattételkor vagy értékpapíroknak a szabályozott piacra történő bevezetésekor alapvető szerepet játszik a befektetők védelmében. Feloldja a befektetők és a kibocsátók közötti információs aszimmetriát, és strukturált formában mutatja be azokat az információkat, amelyek – az adott kibocsátáshoz illeszkedően, a kibocsátó és az értékpapírok jellegétől függően – ahhoz szükségesek, hogy a befektetők megalapozott befektetési döntést tudjanak hozni. A (minimum) tájékoztató megfelelő módon történő közzétételének elmaradása a befektetők jogos érdekeit alapvetően sérti, közzététele hiányában ezért – a mentességi esetköröket leszámítva – a nyilvános forgalomba hozatal során az értékpapír jegyzése, illetve az adásvételére kötött szerződés semmis.

Mindezek alapján az MNB figyelmeztette a FuturAqua Nyrt.-t a jogszabályok betartására, felszólította a szükséges minimum tájékoztató elkészítésére és közzétételére, mely kötelezettség teljesítéséig felfüggesztette a kibocsátással érintett értékpapírjainak nyilvános forgalomba hozatalát. Emellett a fenti jogsértések miatt

5 millió forint felügyeleti bírság megfizetésére is kötelezte a társaságot.

A jegybank súlyosító körülményként értékelte a kibocsátó részvényeinek közkézhányadát és hogy a minimum tájékoztató közzétételének elmulasztása súlyos mértékben sérti a befektetők transzparens és időben történő tájékoztatáshoz való alapvető érdekét.

Hozzáteszik: az MNB határozottan, következetesen és szigorúan fellép a felügyelési tevékenysége során feltárt, vagy az általa hivatalosan ismert tények alapján tudomására jutott minden olyan magatartással szemben, amely sérti vagy veszélyezteti a pénzügyi közvetítőrendszer szereplőinek az érdekeit, illetve alkalmas a pénzügyi közvetítőrendszerrel – így a tőkepiaccal – szembeni közbizalom gyengítésére.

Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
Budapesti fantomtraffipaxok: egymásra mutogat a főváros és a rendőrség
Az egy éve beígért, de még most sem működő fővárosi traffipaxok az általános főpolgármester-helyettes tájékoztatása szerint 46 sávot figyelnek majd, már csak a rendőrségen múlik, hogy a tesztüzemből mikor állítja át ezeket élesbe. Az ORFK közleményében azt írta, hogy csak szerdán kapták meg a fejlesztés jelenlegi állapotáról szóló levelet a fővárostól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×