eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Fürdőzők a Balatonban Balatonfürednél a meteorológia nyár első napján, 2018. június 1-jén.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Záporoznak a nyári foglalások – nem vitás, mely régió a legnépszerűbb

Egyelőre rekordokat döntöget a nyári szállásfoglalási láz, olyannyira, hogy várhatóan többen utaznak az idén, mint 2019-ben. A Balaton verhetetlen, minden harmadik foglalás oda szól. A nagy áremelések idén elmaradtak, szállást foglalni a legtöbb helyen még a tavalyi áron lehet. Kérdés, meddig.

Az eddigi foglalások alapján időarányosan egyelőre rekordokat döntöget a belföldi szálláspiaci forgalom, többen utaznak, mint 2019-ben, még a magasabb árak ellenére is – közölte a VG érdeklődésére a Szallas.hu sajtószóvivője.

Bár a nyárra érkező foglalások száma egyelőre biztató, nehéz megjósolni, hogy a további infláció, az áremelkedések hogyan hatnak az idei nyárra.

A Szallas.hu adatbázia szerint várhatóan a pünkösd és a nyár, sőt a kora ősz is kiemelkedő lesz. „A tavalyi lezárt foglalások bruttó összértékének az 50 százaléka már beérkezett, annak ellenére, hogy a foglalások számának körülbelül harmadánál járunk” – fogalmazott Kelemen Lili sajtószóvivő.

Továbbra is a Balaton lesz a top régió a nyaralók körében,

a Szallas.hu-n eddig leadott minden harmadik nyári foglalás ide szól. Bár az áremelkedés a 2019-eshez képest 30 százalékos, a tavalyihoz képest mindössze 0,23 százalékos a változás, jellemzően a hotel kategória drágult – olvasható.

A balatoni szállások átlagára az idén 11 ezer forint, ezen belül a panziók, vendégházak, apartmanok ára egyelőre nem változott. A szállodai átlagár személyenként egy éjszakára jelenleg 19 ezer forint, az apartmanoké áremelkedés nélkül ennek kevesebb mint a fele, vagyis a tavalyihoz hasonlóan 9,2 ezer.

Jelenleg egyébként az apartman a legkeresettebb szállástípus, de várhatóan majd kiegyenlítődik a hotelek és az apartmanok aránya.

Bár foglalások számában a Balaton az abszolút győztes,

százalékosan a Tisza-tó iránt nőtt legnagyobb arányban a kereslet,

bár ez összességében nem borította fel a piacot, miután a tisza-tavi foglalások az összes foglalás 1 százalékát teszik ki. A szállások átlagára a Tisza-tónál sem nőtt a tavalyihoz képest számottevően, 8,4 ezer forint lett, ezen belül a hoteleké 12,4 százalékkal 17 ezer forintra csökkent, az apartmanok, vendégházak és panziók kategóriájában pedig 5,7 százalékkal nőtt, idén 7,9 ezer forint.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×