eur:
392.89
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Justin Paget/Getty Images

Mellbevágó áremelkedésről beszélnek a számok az ipari termelésben

A belföldi energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban például csaknem 50 százalékos drágulást hozott 2021.

2022 januárjában az ipari termelői árak átlagosan 22,3 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban. A belföldi értékesítés árai 35,7, az exportértékesítés árai 15,5 százalékkal emelkedtek. Az áremelkedés ütemét elsősorban az alapanyag- és energiaárak, valamint a munkabérek növekedése befolyásolta. Az előző hónaphoz képest az exportértékesítési árak 1,4 százalékkal csökkentek, a belföldi értékesítési árak 4,5, az ipari termelői árak összességében 0,6 százalékkal nőttek – írja honlapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2022 januárjában a 2021. januárihoz képest

A belföldi értékesítés árai átlagosan 35,7 százalékkal magasabbak voltak, ezen belül

  • a 62 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 23,8,
  • a 33 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 66,3 százalékos volt a drágulás.

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön

  • az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 49,7,
  • a beruházási javakat gyártókban 8,3,
  • a fogyasztási cikkeket gyártókban 13,2

százalékkal nőttek az árak.

Az ipari exportértékesítési árak 15,5 százalékkal emelkedtek, ezen belül a 96 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 10,2, a 3,8 százalékos súlyú energiaiparban – a világpiaci árak növekedése következtében – 185 százalékos volt a drágulás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×