eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Thomas Barwick/Getty Images

Kénytelen külföldi munkavállalókat keresni a magyar vendéglátás

Az elmúlt hónapokban több minőségi szolgáltatást kínáló étterem zárt be Budapesten, illetve vidéken, a még talpon maradó vendéglátósoknak pedig az az egyik legfőbb gondja, hogy hol találnak megfelelő munkaerőt – mondta Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnökét.

Flesch Tamás szerint a kellő számú munkaerő biztosítása egyszerre állítja rövid-, közép- és hosszú távú feladat elé a magyar vendéglátósokat. Egyelőre főként a hazai munkavállalók toborzása zajlik, de már látható, ha a szezon beindul – remélhetőleg már Budapesten is –, ez nem lesz elegendő, így majd a külföld felé kell fordulni, részben a posztszovjet államok, illetve Ázsia irányába, ahol a legnagyobb létszámban áll rendelkezésre munkaerő – fogalmazott a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke.

Mint mondta, külföldről leginkább szobalány, konyhai kisegítő, mosogató, úgynevezett foodrunner – tehát aki nem kiszolgálja a vendégeket, hanem oda hordja az ételt –, illetve szakács pozíciókba keresnek munkavállalókat. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége szerint

ez a fajta változás a magyar szállodaipar és a vendéglátás szempontjából elkerülhetetlen

– tette hozzá. Flesch Tamás arra is kitért, hogy külföldi munkavállalót nem hozhat csak úgy be bárki az országba, ehhez speciális engedélyek kellenek, a folyamat pedig átlagosan 4-6 hónapot vesz igénybe.

A szakember nagyon jó kérdésnek tartja, hogy vajon a magyar vendéglátósok meg tudják-e fizetni a külföldi vendégmunkásokat. Magát a munkabért szerinte igen, de esetükben komoly járulékos költségek is felmerülnek, az utazás, a lakhatás, az étkezésre, tehát összességében nem olcsó. A szövetség számításai szerint az egész csomag nagyjából annyit tehet ki, mintha egy magyar munkavállalót alkalmaznának, belőlük viszont biztosan nem lesz elegendő a szezonban – ismételte meg a tiszteletbeli elnök, hozzátéve: „Voltak már rá kísérletek, köztük sikeresek is, ilyen szempontból bizakodók vagyunk. Egyelőre más megoldást nem látunk, tehát ezt kellene próbálni.”

A szakember emlékeztetett: a béreket illetően komoly, 10-20 százalékos növekedés volt tapasztalható az év elején az ágazatban, az viszont egyelőre még nem tudható, hogy a szezon beindulása milyen további emelkedést hozhat. A szövetség meglátása szerint valamilyen mértékben biztosan, de remélhetőleg nem drasztikusan, mert azt már végképp nem bírná el a szakma – hangsúlyozta.

Az emelkedő költségek – energia, alapanyag, munkaerő – ellenére optimisták azzal kapcsolatban, hogy lesz majd elegendő vendég is a magyar vendéglátásban, bár vélhetően „nem mindenhol és nem mindenkinek”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×