eur:
394.8
usd:
365.37
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
handshake of business People Colleagues Teamwork Meeting .Hold hand and shake hand.
Nyitókép: pondsaksit/Getty Images

Szűk a mozgástér, ha kedvezően akar adózni a cég a karácsonyi ajándék után

Egyre gyakoribb a munkáltatóknál, hogy év végén ajándékot adnak munkavállalóiknak. Mivel ez az ajándék vagy bónusz különbözőképpen adózhat, ezt érdemes megfontolniuk a cégvezetőknek – hívta fel a figyelmet a BDO Magyarország adóigazgatója.

Először azt érdemes mérlegelni, hogy van a juttatásoknak egy viszonylag szűk köre, amely adómentesen adható. Ide a különböző sport-, illetve kulturális rendezvényekre szóló belépők, bérletek tartoznak, amelyekből a mindenkori minimálbér (a 2021-es évre 167 400 forint) összegéig lehet adókötelezettség nélkül adni a munkavállalóknak.

Ha valaki nem ilyen jellegű juttatást vagy nem ekkora összegben tervez adni a dolgozóinak, akkor úgy választhat kedvező adózású módot, hogy valamilyen eseményhez kapcsolódóan ad ajándékot. Ilyenkor a minimálbér negyedéig kedvezőbb az adózás – nem munkabérként, hanem "egyes meghatározott juttatásként" kell rá tekinteni, és így a munkavállalótól nem kell adót, járulékot levonni utána. Ez megoldás lehet például az év végén egy karácsonyi céges rendezvényhez kapcsolódóan.

Ha a minimálbér 25 százalékát meghaladó értékű juttatás történik, akkor már munkabérként adózik az ajándék. Ekkor

a munkáltató által befizetett

  • 16,5 százalékos szociális hozzájárulási adó és
  • 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás mellett

a munkavállalótól még levonnak

  • 15 százalék személyi jövedelemadót és
  • 18,5 százalék munkavállalói járulékot is.

Ez az összes közül a legrosszabb forgatókönyv.

Igazodva a fentiekhez, a legkedveltebb céges ajándéknak a különböző sport- és kulturális rendezvényekre szóló belépők számítanak, miután ezek teljes mértékben adómentesek, valamint a kisebb összegű ajándékok is népszerűek. Utóbbiaknál a cégek bele szoktak férni a minimálbér negyedéig, vagyis mintegy 42 ezer forintig érvényes kedvező adózású sávba, ennél nagyobb ajándékot csak kivételes esetben adnak a dolgozóiknak.

Minden más esetben ugyanis ugyanúgy kell az ajándékra tekinteni, mint ha normál munkabér-vagy bónuszkifizetés történt volna.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Jó a hangulat, felfelé vették az irányt a tőzsdék

Jó a hangulat, felfelé vették az irányt a tőzsdék

Pozitív hangulatban telik a kereskedés az európai tőzsdéken, ezzel a régió piacai javítani tudnak a tegnapi eséshez képest. Ehhez képest az USA-ban sokkal visszafogottabb mozgásokat látunk annak ellenére, hogy a friss adatok a munkaerőpiac lassulását mutatták, ami jó hír lehet a Fed kamatvágása szempontjából. Nagyobb mozgásokra azonban nem kell ma számítani az USA-ban, hiszen a Függetlenség Napja miatt már ma is korábban zár a tőzsde, holnap pedig nem lesz kereskedés, tehát várhatóan kisebb volumenekre lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×