eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
A Liszt Ferenc-repülőtér felújított 1-es kifutópályája 2018. június 12-én. A pályát a tervek szerint június 30-án adják át.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

A légi szállítási szövetség szerint az utazási korlátozások elavultak

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) szerint talán már maga mögött tudhatja az iparág a krízis legnehezebb pillanatait, de ezzel együtt is az utazás lehetőségének könnyítését kérik a kormányoktól a határok megnyitása mellett.

Az ágazat vesztesége 11,6 milliárd dollár, azaz hozzávetőlegesen 3564 milliárd forint lehet a jövő évben a IATA becslése szerint: ha ez nagyjából beválik, az azt jelenti, hogy a koronavírussal sújtott három év összvesztesége a légi közlekedésen belül meghaladja majd a 200 milliárd dollárt, azaz a 61 446 milliárd forintot.

"Túl vagyunk a válság legmélyebb pontján: bár továbbra is súlyos problémáink vannak, a fellendüléshez vezető út kezd körvonalazódni" - idézi az IATA főigazgatóját, Willie Walsht a The Guardian cikke. Walsh az utazási korlátozások enyhítését is kéri, mivel érvelése szerint a mai adatok, ismeretek, vakcinák és tesztek birtokában a tavaly februárban bevezetett intézkedések nem tekinthetők már relevánsnak.

"Az utazási korlátozások szabályai bonyolult és zavaros hálót alkotnak, amelyben nagyon kevés az összhang.

Kevés bizonyíték támasztja alá a folyamatban lévő határkorlátozások érvényét és az általuk okozott gazdasági pusztítás létjogosultságát.

A teljesen immunizált emberek korlátozás és vizsgálat nélkül kellene hogy utazhassanak" - vélekedik.

Walsh a IATA Bostonban rendezett éves találkozóján beszélt minderről. Érintette a repülőgépek fedélzetén jelenleg kötelező maszkviselés témáját is, megjegyezve, ennek az intézkedésnek sem kell meghatározatlan ideig életben maradnia. Példaként a 2001. szeptember 11. után hozott intézkedéseket említette, melyek túlnyomó többsége annak ellenére van mind a mai napig életben, hogy

a technológiai fejlődés már a legtöbbet feleslegessé tette.

"Egy nappal tovább sem kell ezeket az intézkedéseket életben tartanunk, mint ameddig valóban elengedhetetlenek" - vélekedik.

Walsh az Egyesült Királyságot negatív példaként hozta fel: mint említette, a reptereken határátlépéskor februártól augusztusig végzett 3 millió tesztből mindössze 42 ezer lett pozitív, ami napi 250 tesztet jelent, miközben az országban 35 ezres napi fertőzésszámok mellett nincsenek korlátozások.

"Az embereket hagyni kellene szabadon utazni. Egyértelmű, hogy a légi közlekedés biztonságos" - mondja.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
A határ a csillagos ég - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben
Új EU-frakció

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×