eur:
393.65
usd:
364.56
bux:
71901.44
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Portrait of engineer man or worker, people, with solar panels or solar cells on the roof in farm. Power plant with green field, renewable energy source in Thailand. Eco technology for electric power.
Nyitókép: tampatra/Getty Images

Jóváhagyták Magyarország első támogatási kérelmét a Modernizációs alapból

A magyar kormány mintegy 4 milliárd forint értékben hirdethet pályázatot az energiaközösségek és független aggregátorok létesítésének támogatására – jelentette be kedden az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A minisztérium keddi közleménye hangsúlyozza: a Modernizációs alap forrásából megvalósuló innovatív, modern megoldások hozzájárulnak Magyarország megújuló energiával és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével kapcsolatos céljainak megvalósításához, mérséklik az energia-importnak való kitettséget, valamint segítenek alacsonyan tartani a rezsiköltségeket.

Az energiaközösségek elősegítik a helyi, megújuló-alapon történő áramtermelést és felhasználást, az aggregátorok pedig hozzájárulnak az áramrendszer szabályozásához, ami az időjárás-függő megújuló energiaforrások – így például a napelemek – terjedése miatt az ellátásbiztonság érdekében szükséges. A pályázat meghirdetésére várhatóan az ősz folyamán kerülhet sor.

Az ITM közleményéből kiderül: a 2021-ben elinduló Modernizációs alap tíz közép-európai tagállamot támogat az energetikai rendszereik modernizálásában és az energiahatékonyság javításában. Magyarországot a források 7,12 százaléka illeti, lehívásának feltétele, hogy a Modernizációs alap uniós szintű beruházási bizottsága jóváhagyja a kedvezményezett tagállam által tervezett beruházást. Bizonyos témákhoz tartozó projekteknél, ahogy ebben az esetben is, a jóváhagyás egyszerűsített eljárásrenddel, az Európai Beruházási Bank által végzett értékelés alapján történt – közölték.

Címlapról ajánljuk
Órákkal az Árpád hídi autós tragédia előtt engedte el a rendőrség az ámokfutót
"Nem álltak fenn az őrizetbe vétel feltételei"

Órákkal az Árpád hídi autós tragédia előtt engedte el a rendőrség az ámokfutót

A férfi ellen szerda reggel kábítószer birtoklása miatt indult büntetőeljárás, de szabadon engedték, éjszaka ellopott egy taxit, és tömegbalesetet okozott az Árpád hídon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×