Azt szokhattuk meg – magyarázta a szakértő –, hogy május közepén-végén jelenik meg a szabadföldi szamóca a Magyarországon, ez nagyjából két-két és fél hetet csúszik. Most már Baranyában elindult a szamóca érése.
A szamócának nálunk három érési időszaka van:
- fűtött fólia alatt csekély mennyiség, ez akár április végén már megjelenhet,
- május első heteiben hidegfólia alól kerül ki a termés,
- ezután jön a szabadföldi szezon, ez csúszott át június elejére az időjárás miatt.
Mártonffy Béla arra számít, hogy most melegebb, naposabb idő jön, és
a szabadföldi szamóca egész hónapban terem.
Úgy látja, hogy a lakosság már ránézésre különbséget tud tenni a friss magyar szamóca és az import között. Sokkal élénkebbek a színei, illatosabb és a levelei is jelzik a frissességét a hazainak. Elmondta, hogy a magyar szamóca egy nap alatt kerül a piacra, puhább és ízletesebb, mint a három hete behozott kőkemény görög vagy spanyol import.
A szakértő arról számolt be, hogy a hivatalos adatok szerint ötezer hektáron terem szamóca Magyarországon, és megnőtt a termelési kedv, a házi termesztésben is reneszánsza van.
Nyolc-tízezer tonnát tud Magyarország, ez szinte teljesen belső fogyasztásra megy.
Pest és Bács-Kiskun megye számít nagy termelőnek, de délen Baranya és Csongrád is, ugyanakkor a Mátraalján Heves megyében, valamint Komárom és Veszprém megyében is jelentős szamócatermesztés folyik.