eur:
385.86
usd:
356.47
bux:
0
2024. május 15. szerda Szonja, Zsófia
Nyitókép: Pixabay

Alig győzik követni az étvágyat az építőanyaggyártók

Az ágazatot az otthonfelújítási program pörgeti ezerrel.

Az otthonfelújítási program hatására az első negyedévben megnőtt a kereslet a korszerűsítési munkáknál használt valamennyi termékcsoportban, de főként a szerkezetépítő, nyílászáró-, valamint a gyorsan beépíthető betontermékek és a műanyagalapú (EPS) hőszigetelő anyagok iránt - közölte a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) csütörtökön.

A szövetség szerint a lakáspiac fellendülését jelzi az is, hogy az 5 százalékos újlakás-áfa visszaállítása és a magánerős lakásépítés áfa-visszaigényelhetősége nyomán számos korábban leállított újlakás-projekt folytatódik és újakat is előkészítenek.

Az önkormányzati beruházások továbbra is elmaradnak a korábbi évekétől: a saját finanszírozási hátterű beruházások visszafogása és halasztása jellemző, míg a központi fejlesztési forrást jelentősebb arányban használó beruházásoknál kevésbé látszanak fennakadások.

Mindezek miatt a magyarországi építőanyag-gyártók optimistán ítélik meg a magasépítési piac alakulását, és ezért abban bíznak, hogy a járványügyi helyzet és a gazdaság újraindulása függvényében a termelési volumenek a második félévtől elérik, vagy egyes szegmensekben meg is haladják a 2019-es teljesítményt.

A MÉASZ ugyanakkor megjegyezte:

továbbra is probléma, hogy hiány van szakképzett kőművesekből, nyílászáró-beépítőkből és szigetelőkből.

A beépítő szakemberek szűkös kapacitása a mostani felújítási hullámban fokozott minőségi kockázatot hordoz a beruházók szemszögéből.

Közölték, a világpiaci hatások - főként a kínai gazdaság koronavírus-járványt követő újraindulása - miatt jelentősen emelkedtek a nyersanyagárak, ami megjelent a műanyagtermékeket, vegyipari nyersanyagokat és acéltermékeket felhasználó építőanyag és építési termékek gyártási költségeiben és értékesítési áraiban.

A szövetség szerint a külpiaci nyersanyagok árrobbanása Európa-szerte érinti az építőkémia termékeket, a nyílászáró gyártást, az épületgépészeti szolgáltatásokat, a műanyagalapú (EPS) hőszigetelők piacát, valamint az acélon keresztül a betonelemgyártást is. Az EPS hőszigetelőkről megjegyezték, hogy március végén a gyártók a petrolkémiai alapanyagok erős áremelkedése miatt mintegy 20 százalékkal emelték áraikat, míg tavaly tartósan csökkenő ártrend érvényesült.

A MÉASZ szerint Magyarországon az építőanyag gyártók abban bíznak, hogy

a pandémiás helyzet rendeződésével a nyersanyagpiacok fokozatosan normalizálódnak,

így a beszerzési költségek is csökkennek majd.

Címlapról ajánljuk

Állandó megfigyelés alá került a német AfD

A münsteri bíróság elfogadta a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal indítványát, és szélsőjobboldali "gyanú" miatt engedélyezte az Alternatíva Németországnak párt állandó megfigyelését. Az AfD vezető máris jelezték, fellebbeznek a döntés ellen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.15. szerda, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
Érkezik a hét legfontosabb adata - Mire lehet számítani a tőzsdéken?

Érkezik a hét legfontosabb adata - Mire lehet számítani a tőzsdéken?

Pluszban zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amiben Jerome Powell tegnapi szavai is szerepet játszott, miután a Fed-elnök arról beszélt, hogy a jelenlegi kamatszint elégséges az infláció leszorításához. Eközben Ázsiában jellemzően esést láttunk a tőzsdéken, főleg a kínai piacok gyengesége miatt, miután tegnap az USA jelentős vámteheremelést jelentett be több ágazatra, például az elektromos autókra és a chipekre vonatkozóan. Végül, ami Európát illeti, itt a határidős indexek állása alapján a tőzsdék lekövetik majd a tegnapi amerikai emelkedést, vagyis pozitív nyitásra számíthatunk. Több fontos gazdasági adat is érkezik ma, délután jön az amerikai kiskereskedelmi adat, ami elég fontos a piac számára, ugyanis a gazdaság erejéről, pontosabban a kereslet alakulásáról árulkodik, ami az inflációs kilátások egyik legfontosabb indikátora. A nap és egybe a hét legfontosabb adata azonban az inflációs adat lesz. Az év első negyedévében az infláció meghaladta a várakozásokat, és az áprilisi piaci hangulatromlást is a vártnál magasabb infláció idézte elő.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 15. 05:12
×
×
×
×