eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtótájékoztatót tart Brüsszelben 2020. szeptember 8-án, amelyen bejelentette, hogy Mairead McGuinnesst, az Európai Parlament egyik alelnökét javasolja új uniós biztosnak azt követően, hogy Phil Hogan, a bizottság kereskedelemért felelős ír tagja augusztus végén lemondott megbízatásáról. Hogan területét Valdis Dombrovskis alelnökre ruházná át.
Nyitókép: MTI/EPA/AFP/Aris Oikonomou

Már decemberben megalakulhat a rossz bank

Az Európai Bizottság már dolgozik a javaslaton, amely egy európai szintű rossz bankot állítana fel – számol be a hírről a The Financial Times.

Várhatóan decemberben adja ki az Európai Bizottság azt a javaslatot, amely többek között magasabb keresletet generálna a másodpiacokon a nem teljesítő hitelek iránt és nemzeteken átívelő rossz bankot hozna létre az EU-n belül. A bizottság azzal számol, hogy jövőre sok bedőlő hitel lesz a gazdaságokban, amint kifutnak a kormányzati gazdaságélénkítő és támogató programok – írja a Portfolio.

Brüsszel szeretné elkerülni a 2008-as pénzügyi válságban hozott rossz lépéseket, többek között azt, hogy nem léptek időben a nem teljesítő hitelek hatékony kezelésében. A bizottság szerint fontos, hogy minél hamarabb és hatékonyan megszabaduljanak a bankok a koronavírus következményeként egyre magasabbra rúgó rossz hiteleiktől.

Súlyos, de reális forgatókönyv megvalósulása esetén az eurózónabeli bankok nem teljesítő hitelállománya az 1400 milliárd eurót is elérheti, ami jóval magasabb szám, mint amit a 2008-as válság és a 2011-es eurózóna-válság idején láthattunk. A 121 legnagyobb eurózónabeli bank rossz hitelállománya az utóbbi hat évben több mint felére, 506 milliárd euróra csökkent tavaly év végén.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Hatalmas összegek vándorolnak Ukrajnába, de nem a háború miatt nincs elég forrás

Hatalmas összegek vándorolnak Ukrajnába, de nem a háború miatt nincs elég forrás

Ukrajna újjáépítésének és stabilizációjának sikere szorosan összefonódik a nemzetközi támogatás és a helyi reformok hatékonyságával. Az országnak stratégiai lépéseket kell tennie a gazdasági diverzifikáció, a humán tőke fejlesztése és az infrastrukturális modernizáció terén, hogy hosszú távú fenntartható fejlődést érjen el – vélik el a Centre for European Policy Studies kutatói, akiknek friss jelentése szerint a további nemzetközi, főként piaci befektetések legkomolyabb visszatartó ereje nem a háború, hanem a szükséges politikai reformok végrehajtása.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×