eur:
394.57
usd:
365.4
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: Pixabay.com

Felpörgetheti a hitelpiacot a kormány lakástámogatási akciója

Banki számítások szerint a 3 milliós támogatáshoz kell 3 millió forintnyi önrész is, ezt teremthetik elő sokan olcsóbb hitelekből. Kérdés, milyenből.

A bankok - főképp az OTP és a Takarékbank - azt várják, hogy akik élnek a lakásfelújítási támogatás lehetőségével, a felük hitelt is felvesz hozzá - írja a Világgazdaság. A bankok reménykednek is ebben, ami arra alapozódik, hogy bő 1,7 millió család igényelhet a támogatást, felülről nyitott kerettel.

Az persze kérdés még, a konstrukció milyen hiteltermékkel kapcsolódik össze.

  • Az OTP szerint nagyobb beruházás esetén olcsóbb, jelzálog-fedezetű hiteleket kell tudni nyújtani, ám a fogyasztás inkább a gyors személyi hitelek felé fordulhat, készül is rá az OTP 2021 januárjától.
  • Az MKB szerint 4-6 milliós sávban lehet sláger a szabad felhasználású hitel.
  • A Takarékbank szerint viszont épp a magasabb kamat miatt a fogyasztók el fogják kerülni a személyi hiteleket.
  • A Budapest Bank úgy látja, jelzáloghitel helyett személyi kölcsönök felé fordulnak az emberek.

Mint ismert, a legalább egy gyermeket nevelők a támogatást visszatérítésként kaphatják meg: mégpedig a számlákkal igazolt költségek 50 százalékát, maximum 3 millió forintot. Mindez az MKB szerint azt feltételezi, hogy a lehetséges 3 milliós támogatáshoz a jogosultnak rendelkeznie kell hatmillió forinttal, amihez sokaknak kellhet hitel.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×