eur:
392.88
usd:
363.4
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: pexels.com

Felpörgött a feketemunka

Az első negyedévben kevesebb céget ellenőrzött a munkaügyi hatóság, de köztük arányaiban sokkal több szabálytalan munkáltatót talált.

Az ellenőrök a mintegy 4 ezer vizsgált vállalkozás 68 százalékánál tártak fel valamilyen jogsértést, míg tavaly 60 százalékos volt ez az arány. A tavalyi és az idei első negyedévben csaknem azonos számú, mintegy 12 ezer szabálytalanul foglalkoztatott munkavállalót találtak. Ám míg ez tavaly a vizsgált dolgozók felét jelentette, addig az idén több mint a kétharmadát – írta a Népszava.

A feketemunkán kapott dolgozók aránya 2011 óta soha nem volt ilyen magas: az ellenőrzött munkavállalók közül minden nyolcadik bejelentés nélkül dolgozott.

Az ITM foglalkoztatásfelügyeleti főosztályának legfrissebb jelentése szerint az adatokból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, mert a járvány a munkaügyi ellenőrzésekre is hatással volt. A helyszíni ellenőrzések száma csökkent, így elsősorban a már megkezdett vizsgálatokat zárták le, illetve a panaszokat, közérdekű bejelentéseket vizsgálták ki: ezek pedig jellemzően több szabálytalanság megállapítását eredményezik – írták.

Tavaly 1172, idén 1103 építőipari ellenőrzést tartottak, de míg az előző évben az összes feketemunkás harmada (750 fő) dolgozott a szektorban, addig az idén 43 százalékuk (1065 fő).

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 4. 14:57
×
×
×
×