eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Pexels

Súlyos helyzetben a legkisebb vállalkozások

A mikrovállalkozások negyedének, közel 40 ezernek kevesebb mint egymillió forint van a számláján, ezért 156 ezer alkalmazottnak van veszélyben a munkahelye.

A KSH szerint több mint 450 ezer mikrovállalkozás, de közülük érdemi gazdasági hatással csak 165 ezer rendelkezik – a Via Credit friss elemzése ez utóbbiakat vizsgálta. A vizsgált vállalatok átlagosan 2,7 főt alkalmaznak, így összesen 458 ezer embernek adnak munkát. Havonta 231 ezer forintot költenek egy főre, ez az összeg lényegesen alacsonyabb a nemzetgazdasági átlagnál, a minimálbérnél csupán picit magasabb összeg.

A mikrovállalkozások jellemzően olyan iparágakban működnek, ahol kisebb a finanszírozási igény, de egyben kevésbé hitelképesek, kevésbé bonyolult a működésük, de ha van is hitelük év végéig, ők is élvezhetik a moratóriumot.

Az 1-4 fős cégek átlagban 33 millió forint éves bevételt érnek el, ketten dolgoznak benne, 3 millió forint hitelük van, és 7,5 millió forint pénztartalékjuk. A negyede, azaz 40 ezer vállalkozás átlagosan alig 270 ezer forint számlapénzzel rendelkezik, ami nem sok mindenre elég.

Az 5-9 fős cégek – összesen 20 ezren vannak – átlagosan már 7 főt foglalkoztatnak, 40 százalékuk azonban nem rendelkezik 3 havi tartalékkal, így előfordulhat, hogy a tulajdonosnak saját megtakarításából kell tőkésíteni a céget.

Minél kevesebb alkalmazottja van egy vállalatnak, annál nagyobb tartalékkal rendelkezik a bérköltséghez viszonyítva. Ezt vélhetően az magyarázza, hogy 1-2-3 alkalmazottal rendelkező vállalatban valójában csak a tulajdonos és családja van bejelentve. A vállalat pénzeszközei pedig gyakorlatilag a család vagyonaként van kezelve, csak adózási okokból nem került kifizetésre osztalékként.

A nagyobb létszámúak esetében viszont aggasztó, hogy a pénztartalék aránya folyamatosan csökken a létszám emelkedésével. Ezek a kisvállalatok lehetnek azok, amelyeket legrosszabbul fog érinteni a válság. Már a gazdaság 1-2 hónapos leállása a vállalat csődjét és az alkalmazottak elküldését jelentheti sokuk esetében. A teljes minta alapján 156 ezer alkalmazottnak, a teljes 458 ezer 34 százalékának lehet veszélyben a munkahelye az alacsony tartalékok miatt.

A legrosszabb helyzetben a vendéglátás- és szálláshely-szolgáltatásban működő vállalatok vannak, ráadásul a Covid-19 okozta válság is őket érinti legérzékenyebben. Ez önmagában közel 30 ezer veszélyeztetett munkahelyet jelent a vizsgált mintában. A kiskereskedelemben működő cégek és a gépjárműszervizek, használtautó-kereskedők is alacsony tartalékokkal rendelkeznek. Csak az élelmiszer- és italkereskedők esetében nem kell jelentős visszaesésre számítani. Viszonylag alacsonyabb tartalékokkal rendelkeznek még a teljes alkalmazotti létszámban jelentős veszélyeztetett iparágak, mint a szállítás és az építőipar. Ahogy a fogyasztók visszatartják a költekezésüket, úgy az eladók egyre nehezebb helyzetbe kerülnek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Halastavak természetiérték-fenntartó szerepének támogatása címmel több mint hárommilliárd forintos kerettel nyílt pályázati felhívást írtak ki a haltermelőknek. Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője szerint ez a támogatás gyakorlatilag semmire sem elég, az ágazatot magára hagyták.

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×