eur:
394.88
usd:
367.64
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó

Veri a magyar mézet az ukrán - legalábbis árban

Az ukrán áru a magyarhoz képest alacsony áron érkezik az Európai Unióba, ezért gyakorlatilag lehetetlenné válik a magyar vegyes méz külpiaci értékesítése.

Gyér érdeklődés mutatkozik a magyar méz iránt a külföldi vevők körében, így a felvásárlás gyakorlatilag szünetel - nyilatkozta Fazekas Gyula, a Magyar Mézkereskedők és Mézcsomagolók Egyesületének elnöke a Világgazdaságnak.

A lap pénteki számában megjelent cikkben Fazekas Gyula elmondta, a piac telítődése már november közepén érezhető volt, a nyugat-európai vevők "maguk előtt tolják" a megvásárolt árut. Többen közülük jelezték, hogy nem vásárolnak már mézet a következő szezonig - tette hozzá. Közölte, az aktuális piaci helyzet egyik fő oka a vegyes méz esetében, hogy az ukrán áru a magyarhoz képest alacsony áron érkezik az Európai Unióba, ezért gyakorlatilag lehetetlenné válik a magyar vegyes méz külpiaci értékesítése.

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke a lapnak elmondta, hogy euróban számolva az elmúlt tíz évben 35-40 százalékkal csökkent a méz felvásárlási ára. A felvásárlás pedig szakaszossá vált: a méhészek néhány éve még bármikor el tudták adni a terméküket, mára viszont hosszabb időszakokra is leáll a piac, jelenleg például a legnagyobb magyarországi felvásárlók egyike sem vesz mézet.

Címlapról ajánljuk
A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron öngólja

A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron "öngólja"

Aggodalom és megdöbbenés Berlinben az előre hozott francia nemzetgyűlési választások első fordulójának eredményei és a második forduló lehetséges kimenetele miatt. Német kormánypártok vezető politikusai vélekednek úgy, hogy Emmanuel Macron francia államfő a választások kiírásával "öngólt" rúgott, és Németország legfontosabb uniós partnerét politikai elszigetelődés fenyegeti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 17:19
×
×
×
×