eur:
392.56
usd:
362.77
bux:
72134.76
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi szervezetek felügyeletéért felelős ügyvezető igazgatója az Irinyi János emlékére kibocsátott érme bemutatóján a fővárosi Csodák Palotájában 2017. május 18-án. Irinyi János, a biztonsági gyufa feltalálója 200 éve, 1817. május 17-én született.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Elárulták, mennyivel lehet olcsóbb a zöld ingatlanhitelezés

Olcsóbb lakás- és személyi hiteleket jelent, hogy a Magyar Nemzeti Bank kamatkedvezményt kínál az ügyfeleknek,illetve tőkekedvezményt a bankoknak az energiahatékony ingatlanok vásárlásához, építéséhez, az energiahatékonyságot javító felújításokhoz - mondta Kandrács Csaba, a jegybank pénzügyi felügyeletekért felelős alelnöke egy pénteken megjelent interjúban. Még az idén kiderül az is, hogy melyik pénzügyi termék kerülhet be legközelebb a minősített fogyasztóbarát körbe.

Legalább 0,3 százalékpontos kedvezményt, vagyis ennyivel olcsóbb hiteleket jelenthet az ügyfeleknek - magánszemélyeknek, társasházaknak és lakásszövetkezetnek -, hogy bevezetik a zöld lakáshiteleket az MNB kamatkedvezményével - mondta Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi felügyeletekért felelős alelnöke a növekedés.hu-n pénteken megjelent interjúban. Ez az átlagosan 4,59 százalékos kamatú lakáshiteleknél, illetve a 3,19 százalékos kamatú állami támogatásos fogyasztóbarát hiteleknél már komoly engedménynek számít.

Kandrács elmondása szerint a zöld lakáshiteleket ráadásul

nemcsak vásárlásra, építésre, de meglévő épület energiahatékonysági felújítására is igénybe lehet majd venni.

Vételnél fontos, hogy minimum BB energetikai minősítésű lakásról legyen szó, a 03 százalékos kedvezményhez, de felújításnál is ekkora támogatás várható. Ráadásul a nemcsak a felújítást célzó jelzálogkölcsönök, hanem a személyi hitelek esetében is igényelhető lesz a kedvezmény a lakossági ügyfeleknek.

Az MNB azzal ösztönözné a bankokat a zöld hitelek folyósítására, hogy tőkekedvezményt kapnak: a finanszírozott ingatlan korszerűsítése esetén a hitelösszeg 5 százalékát. Ugyanennyit adásvételnél és építésnél, ha az ingatlan "BB" energetikai besorolású, ha viszont legalább "AA" minősítésű, akkor már 7 százaléknyit. Hosszabb távon pedig azért érheti majd meg a bankoknak, mivel az energiahatékony épületek magasabb fedezeti értéken számolhatóak be a kölcsönösszeg meghatározásánál, valamint az alacsonyabb fenntartási költségek miatt kisebb a nemfizetés kockázata is.

Kandrács Csaba kiemelte, hogy a fogyasztóbarát lakáshitel nyomán ma már az ügyfelek több mint fele minősítéssel ellátott fix kamatozású jelzáloghitelt igényel, kamaterózió indult meg a piacon, és az igénylés egyszerűbbé, gyorsabbá vált.

A fogyasztóbarát otthonbiztosítási cím elnyerésére januártól pályázhatnak a biztosítók - emlékeztetett. Az érdeklődést jelzi, hogy olyan nagy biztosítótársaság is beléphet ilyen termékkel a lakásbiztosítási piacra, amelyik eddig csak életbiztosításokkal foglalkozott - jegyezte meg.

Tavasszal várhatóan az ügyfelek megköthetik az első fogyasztóbarát otthonbiztosítási szerződéseiket - tette hozzá Kandrács Csaba.

Több pénzügyi terméknél is vizsgálja az MNB a minősített fogyasztóbarát verzió bevezethetőségét, még az idén elárulják azt is, hogy melyik termékkör lesz a következő. Az új minősített konstrukciókat pedig terméktől függően a Magyar Bankszövetséggel és a Magyar Biztosítók Szövetségével is együttműködve alakítja ki az MNB. Emellett tervezik a meglévők esetében elektronikus összehasonlító alkalmazások kidolgozását is.

Az új digitális felügyeleti stratégia jegyében bevezetett változások közül az ügyfelek számára kedvezőek közé tartozik,

hogy 2020-tól a biztosítók is hozzáférnek majd az elektronikus kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) adatbázishoz,

ami 2011-től máig tartalmazza egyebek közt az összes – mintegy 5,5 millió darab – nem személyes adatot, a bekövetkezett károkat, sőt információkat az azokra megképzett tartalékokról is. Ettől a verseny élénkülését, a kgfb díjak csökkenését várja a jegybank.

Emellett hosszabb távon tervezik a jelzálogkölcsönző bankok és a hitelfedezeti biztosításokat kínáló szereplők blockchain alapú adatbázisban való összekötését is.

Címlapról ajánljuk
Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

A Fidesz európai parlamenti képviselője reálisnak tartja, hogy a formálódó Patrióták Európáért pártszövetség a frakcióalapítás feltételeként előírt országszám dupláját, illetve a létszám négyszeresét is teljesítheti. Deutsch Tamás arról is beszélt az InfoRádióban, hogy a frakció a jövő hét elején alakulhat meg, és szerinte az Európai Parlament harmadik vagy negyedik legnagyobb ereje lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott, és kamerák előtt váltottak néhány mondatot. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan, és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×