eur:
394.36
usd:
364.1
bux:
71150.53
2024. július 8. hétfő Ellák
Frankfurt, 2018. szeptember 17.Az új 100 és 200 eurós bankjegyek bemutatása az Európai Központi Bank (EKB) frakfurti székházában 2018. szeptember 17-én. Az új bankjegyeket 2019. május 28-án bocsátják ki. (MTI/EPA/Armando Babani)
Nyitókép: MTI/EPA/Armando Babani

Bizonytalanságot okoz a cégeknél a devizaárfolyam állandó változása

Komoly kockázattól szabadulnának meg a hazai kis- és közepes vállalkozások, ha bevezetnék itthon az eurót - mondta az InfoRádióban Horváth István, a Sberbank treasury vezetője.

A hazai gazdaságot szokás a legnagyobb – főként autóipari – gyárak teljesítménye alapján megítélni, miközben számos exportőr és importőr kis- és közepes vállalkozás járul hozzá a teljesítményhez. Számukra létfontosságú lenne az euró bevezetése, de a hazai pénzügyi vezetés a korábbiaknál jóval ingadozóbb a témában.

Kis, nyitott gazdaság a magyar, sok szereplővel, az árfolyamváltozás érzékenyen érinti őket, ez állandó bizonytalanságot jelent. Mind az importőröknek, mind az exportőröknek komoly kockázatot szüntetne meg a bevezetés, ráadásul az euróátváltások költségét is megspórolnák. Emiatt viszont a bankok és az adóztató állam rosszul járna, de összgazdasági szinten van értelme az euró bevezetésének – vélekedett Horváth István.

Egyelőre éles véleménykülönbség látható a kormányzatban, a fiskális és monetáris vezetés eltérő állásponton van az euróbevezetés kérdésében. Amikor belépett Magyarország az Európai Unióba, vállalta, hogy valamikor bevezetjük az eurót.

"Ez egy határidő nélküli politikai kötelezettség, amelyet kezelnie kell a Pénzügyminisztériumnak, de a másik oldalon a jegybank azt érzékeli, hogy a devizaárfolyamok finomhangolásával lehet segíteni vagy fékezni a gazdasági folyamatokat" – mondta a Sberbank treasury vezetője, de hozzátette, a magyar exportot rövid távon erősíti a gyenge forint, így támogatja a növekedést egy lehetséges lassulás közben is, az importőröknél pedig a gyenge forint akár hatékonyságjavulást is eredményezhet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Megvannak az új Patrióták Európáért-frakció céljai a következő öt évre

Megalakult a Patrióták Európáért európai parlamenti frakciója, mely 12 európai tagállam 84 képviselőjét foglalja magába; célja, hogy változást hozzon az uniós politikában - mondta Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke Brüsszelben, a pártcsoport EP-frakciójának alakuló ülését követően.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.09. kedd, 18:00
Kalas Vivien
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet főreferense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×