eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba

Jóváhagyta a Takarék Jelzálogbank közgyűlése a TKB-részvények értékesítését az MTB-nek

A Takarék Jelzálogbank Nyrt. (Takarék JZB) kedden megtartott rendkívüli közgyűlése jóváhagyta a hitelintézet Takarék Kereskedelmi Bank Zrt.-ben (TKB) birtokolt részvényeinek értékesítését az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.-nek (MTB) - közölte a jelzálog-hitelintézet kedden a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A TKB 42 173 darab "A" típusú, 100 ezer forint névértékű törzsrészvényét 30 461 207 451 forintért, részvényenként 722 292 forintért, a 21 ezer darab "B" típusú, 10 ezer forint névértékű törzsrészvényt pedig összesen 1 516 812 549 forintért, részvényenként 72 229 forintért értékesítik.

A közgyűlés felhatalmazta az igazgatóságot az MTB vételi ajánlatának elfogadására, az adásvételi szerződések egyéb feltételeinek meghatározására és elfogadására, az adásvételi szerződések megkötésére.

A közgyűlés külső igazgatósági tagnak választotta Sass Pált, akinek megbízatása a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által kiállított engedélyező határozat megérkezésétől, és a megbízatás írásbeli elfogadásától 2021. november 30-ig tart.

Korábban közölték: a TKB-ban az MTB-nek 8,21 százalékos, a Magyar Postának 40,79 százalékos, a Takarék JZB-nek 51 százalékos részesedése van. Az MTB tulajdoni hányada a tranzakció után 59,21 százalékra nő, amihez a Magyar Nemzeti Bank (MNB) engedélye szükséges, mivel a befolyásszerzés mértéke meghaladja az 50 százalékot.

A TKB 2018. december 31-i magyar számviteli szabályok szerinti mérlegfőösszege 543,9 milliárd forint volt, ami 16,7 százalékkal magasabb a 2017 év véginél. Adózott eredménye tavaly 1,647 milliárd forint volt az előző évi 9,955 milliárd forint veszteség után, jegyzett tőkéje 2018 végén 8,691 milliárd forint, saját tőkéje 22,446 milliárd forint.

A tranzakció hátterében az áll, hogy az integráció stratégiájának felülvizsgálata során az a döntés született, hogy a szövetkezeti hitelintézetek további koncentrációjával jöjjön létre egy részvénytársasági formában működő univerzális tevékenységű kereskedelmi bank.

A Takarék Jelzálogbank többségi tulajdonosi helyzete nem illett bele a stratégiai célt jelentő tiszta jelzálogbanki működésbe.

Első ütemben 2019. április 30-val - Takarékbank Zrt. néven - egyesült a Mohácsi Takarék Bank, a Pannon Takarék Bank és a B3 TAKARÉK Szövetkezet, amivel létrejött az univerzális tevékenységű kereskedelmi bank alapja. A létrejött Takarékbank 98,5 százaléka az MTB tulajdonában van.

A TKB a tervek szerint - az integráció stratégiájának megfelelően - október 31-vel beolvad a Takarékbank Zrt.-be. A TKB-részvények értékesítése a lezárása annak a tranzakciósorozatnak, amelynek korábbi lépéseiben a jelzálogbank eladta az MTB-nek a Diófa Alapkezelő Zrt.-t, a Takarék Invest Zrt.-t és a Takarék Ingatlan Zrt.-t.

Címlapról ajánljuk
Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

A gyógyszereket mindig gyerekektől elzárt helyre tegyük, és ezt tartsuk észben a nyaralás vagy az utazás alatt is, hiszen nagyon súlyos mérgezéseket is okozhatnak – figyelmeztetett az InfoRádióban az országos tisztifőgyógyszerész. El Koulali Zakariás arról is beszélt, hogy bizonyos készítmények hűtést igényelnek, illetve magas hőmérséklet hatására hamar tönkremehetnek, hatástalanná válhatnak.

Robert Fico méltatta Orbán Viktor moszkvai útját

A szlovák kormányfő azt mondta, ha egészséges lenne csatlakozott volna.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×