eur:
394.93
usd:
367.84
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Pxhere

MNB: jelentős változás jöhet a hitelkínálatban

Felmerülhet, hogy egy idő után a bankok nem kínálnak majd változó kamatozású lakáshiteleket – jegyezte meg a jegybank igazgatója, Banai Ádám, a lakossági hitelezés 2018-as folyamatait ismertetve. Beszélt arról is, hogy több mint 400 milliárd forinttal nőtt a háztartások hitelállománya.

A háztartások hitelállománya a negyedév során 108 milliárd forinttal, az év egészében összesen 424 milliárd forinttal emelkedett a hiteltranzakciók hatására. Ennek eredményeképpen

az állomány 7,3 százalékkal nőtt 2018-ban, ez több mint 400 milliárd forintos összegszerű növekedést jelent.

A lakáshitel-kibocsátás 31 százalékkal bővült az év egészében 2017-hez viszonyítva, így 850 milliárd forintot tett ki, ezzel pedig nominálisan elérte a 2008. évi szintet. A jelenlegi hitelciklusban azonban a 2008-as globális pénzügyi válság előtti időszakkal ellentétben a hatályos adósságfék-szabályok gátat szabnak a lakosság túlzott eladósodásának.

A személyi kölcsönök éves kibocsátása másfélszeresére emelkedett 2017-hez képest,

amiben szerepet játszik a kamatszint csökkenése és a maximális szerződéses összeg emelkedése, amelyek hatására ez a termék versenyképessé vált akár lakáscélhoz kapcsolódó felhasználásra is.

A lakossági piacon a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek továbbra is népszerűek, az utolsó negyedévben gyakorlatilag az összes új lakáshitel ilyen - éven túli kamatfixálás mellett nyújtott - hitel volt. Ezen belül az 5 éven túl fixált kamatozású hitelek aránya is 60 százalék fölé emelkedett a negyedik negyedévben.

Banai Ádám, a jegybank igazgatója az InfoRádióban elmondta: bár a jelenlegi termékpalettán még megvannak, és a meglévő állományban jelentős részarányt képviselnek a változó kamatozású termékek, de annyira domináns a fix kamatozású hitel, hogy elképzelhető, hogy az előzőt idővel nem fogják kínálni a bankok.

Az MNB a versenyképességi programjában is foglalkozott a hitelkiváltással, olcsóbbá és egyszerűbbé próbálják tenni, így segítve abban, hogy a lakosság átválthasson fixált kamatozású hitelekre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 17:19
×
×
×
×