eur:
393.12
usd:
363.59
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Donald Trump amerikai elnök (b) Jim Acosta CNN-tudósítóhoz beszél sajtótájékoztatóján a washingtoni Fehér Házban 2018. november 7-én, az elnöki ciklus félidejében tartott, úgynevezett félidős kongresszusi választások másnapján. A Fehér Ház felfüggesztette Jim Acosta CNN-tudósító akkreditációját, miután szócsatába keveredett az elnökkel.
Nyitókép: MTI/EPA/Al Drago

Kína dönt: ezután több amerikai terméket fog venni

Olvad a jég a két világhatalom között.

A kínai kormány képviselői a tervek szerint azt javasolják amerikai tárgyalópartnereiknek, hogy az ázsiai ország évi 30 milliárd dollárral növelné az amerikai mezőgazdasági termékek importját, hogy ezzel is csökkentse a kínai külkereskedelmi többletet - értesült a Bloomberg amerikai hírügynökség.

A két ország képviselői kedd óta tárgyalnak Washingtonban az átfogó kereskedelmi megállapodás mielőbbi megkötése érdekében. Kedden és szerdán szakértői szintű egyeztetés zajlott, csütörtökön és pénteken a két ország főtárgyalói ülnek le egymással.

Donald Trump amerikai elnök március 1-jében szabta meg azt a határidőt, amíg megállapodásra kell jutni a vitás kereskedelmi kérdésekről, különben 10 százalékról 25 százalékra emelik a pótvámokat, amelyeket évente 200 milliárd dollár értékű kínai importcikkre vetnek ki. Trump elnök nemrég jelezte, hogy nem feltétlenül ragaszkodik a március 1-jei határidőhöz. Döntés még nem született a kérdésben, de egyes értesülések szerint további 60 nappal tolnák ki a kereskedelmi "tűzszünet" eredetileg 90 napban meghatározott időtartamát.

Tavaly 323 milliárd dollár amerikai deficit alakult ki a Kínával folytatott kereskedelemben.

Idén januárban a kínai külkereskedelmi többlet 27,2 milliárd dollár lett, 24 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

A kínai kivitel 2,4 százalékkal, 36,5 milliárd dollárra mérséklődött, míg az amerikai termékek kínai importja 41,2 százalékkal, 9,2 milliárd dollárra esett.

Kína 2017-ben 24,2 milliárd dollár értékben importált amerikai mezőgazdasági termékeket. Tavaly ez csaknem a harmadával, 16 milliárd dollárra zsugorodott, miután Kína - válaszul a korábbi amerikai intézkedésekre - 25 százalékos vámot vetett ki az amerikai mezőgazdasági termékekre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×