eur:
392.89
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

Változás jön a banki díjaknál

Várhatóan jövő augusztustól minden banknak egységes formátumban kell bemutatni az úgynevezett lakossági alapszámla díjjegyzékét.

Egy itthon is bevezetésre kerülő uniós irányelv segítheti a lakosság tisztánlátását - idézte fel a novekedes.hu. Jelenleg ugyanis számos díjjal szembesülhet az ügyfél, ha van bankszámlája és ahhoz bankkártyája.

  • A számlával kapcsolatos általános díjak között említhető a számlanyitás, majd a számlavezetés, végül esetleg a számla bezárásának a díja.
  • Hasonlóan éves, havi, vagy eseti díja is lehet az internetes és a mobil bankolásnak, a különböző SMS-értesítéseknek, de még a postai számlaleveleknek is.
  • Lehet éves díja magának a bankkártyának, pénzbe kerülnek a vásárlási, vagy készpénzfelvételi limitek módosításai.
  • A legnagyobb kiadások a tranzakciókhoz kapcsolódnak, a belföldi és külföldi készpénzfelvételekhez, ahol az sem mindegy, hogy a saját bank, vagy egy idegen bank automatáját használja valaki.
  • És persze nincsen ingyen a legtöbb utalás sem, díja van a belföldön, külföldön, forintban vagy idegen devizában, saját számlára vagy idegen számlára kezdeményezett tranzakciónak is.

Azért, hogy a bankok ne téveszthessék meg azzal az ügyfeleiket, hogy bizonyos paraméterek túlhangsúlyozásával kedvezőbbnek láttatják a drága számlatermékeiket, új szabályozást vezetnek be. Ennek alapja egy az Európai Unió által 2014 júliusában elfogadott irányelv, amely alapján Magyarországon is bevezethetik a pénzforgalmi számlák egységes díjjegyzékét. Vagyis

a bankoknak az idén július 31-re várható hatályba lépés után augusztustól már fel kell tölteniük egy adatbázisba a számlák legfontosabb paramétereit.

A Pénzügyminisztérium várakozásai szerint a könnyebb összehasonlítás, a számlatermékek jobb átláthatósága a bankokat erősebb versenyre ösztönözni majd. A folyamat hasonló lehet ahhoz, mint amikor megszülettek az EBKM, THM, TKM hiteldíjmutatók, hogy biztosítsák az összehasonlíthatóságot.

A bankszámlák költségeinek összehasonlítása azonban a hiteldíjmutatókénál nehezebb, hiszen több tucat releváns díjat kell összehasonlítani. Ezért az valószínűleg nem derül majd ki egyértelműen, melyik a legolcsóbb csomag, de az igen, hogy adott bankolási tevékenységre melyik a legjobb csomag.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×