eur:
392.73
usd:
362.97
bux:
72160.77
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Sportoló fiatal vitorlázó társainak megérkezését és kikötését nézi a Balaton-partról nyári napsütésben. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Fejlesztések jönnek a kisebb balatoni településeken is

Kifejezetten jó idegenforgalmi évet zártak a Balatonnál idén a szállásadók, a befolyt idegenforgalmi adó alapján osztják el a helyi fejlesztési pénzeket jövőre.

Az önkormányzatok - mint a Magyar Idők cikkéből kiderül - már ki is kalkulálták, hogy az idegenforgalmiadó-bevételből és a mellé kapható állami hozzájárulásból mennyit fordíthatnak fejlesztésre. Már most biztos, hogy a kisebb települések is jobban járhatnak.

A számok alapján

Fonyód 44, Balatonboglár 54, Balatonszemes 71, Györök 27, Tihany 70 milliós ifához kap majd állami hozzájárulást jövőre, de Siófok is kiugróan sokat termelt: 337,8 millió forintot.

Zamárdi turistáktól származó adóbevétele, a jövőbeni fejlesztésekhez szükséges "kiindulási összeg", vagyis az ifa eddig 165 millió forint volt idén.

Mint a lap Balatonföldvár önkormányzatától megtudta: 70 millió forint folyt be a strandbelépőkből és a parkolási díjakból, a városkártyák eladása pedig 11,5 millióval növelte a bevételeket. A keleti strand pénztárainál tízezerrel többen fizettek a jegyért, mint tavaly, a nyugati strandon pedig - amit most tettek fizetőssé - a korszerűsítési költségek egy részét sikerrel hárították át a nyaralókra, de jobb minőséget is kapnak a pénzükért az emberek, nagyobb zöldterületet, sétányokat, homokos plázst.

Az adóbevételek alapján úgy tűnik, jövőre még a kisebb szálláshely-kapacitással rendelkező üdülőhelyek is jelentős összegeket költhetnek új attrakciókra, fejlesztésekre. Idén ugyanis nem lehet okuk panaszra a Balaton körüli településeknek: éves viszonylatban is jelentősen megnőtt a fizető vendégek száma, amiből a szállásadók által beszedett és a helyi önkormányzatoknak továbbított idegenforgalmi adóbevételek származnak.

Címlapról ajánljuk
Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

A Fidesz európai parlamenti képviselője reálisnak tartja, hogy a formálódó Patrióták Európáért pártszövetség a frakcióalapítás feltételeként előírt országszám dupláját, illetve a létszám négyszeresét is teljesítheti. Deutsch Tamás arról is beszélt az InfoRádióban, hogy a frakció a jövő hét elején alakulhat meg, és szerinte az Európai Parlament harmadik vagy negyedik legnagyobb ereje lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Orbán Viktor látogatása Brüsszelben súlyos diplomáciai konfliktust okozott

Orbán Viktor látogatása Brüsszelben súlyos diplomáciai konfliktust okozott

Orbán Viktor magyar miniszterelnök moszkvai látogatása, hogy találkozzon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, jelentős vitákat váltott ki Európa-szerte. Brüsszelben sok tisztviselő és vezető érzi úgy, hogy a hétfőn elindult féléves magyar elnökséggel visszaélt a magyar kormány. Az Európai Bizottság jelezte, nem tudtak előzetesen az útról és a Portfolio is így értesült más uniós szervezetektől, valamint külföldi diplomatáktól.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×