eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Egy 2009-ben kibocsátott 200 forintos érme különböző címletű magyar pénzérmék között. Magyarország ma is hivatalos fizetőeszközét, a forintot, 70 évvel ezelőtt, 1946. augusztus elsején vezették be. A pengőt felváltó új pénz nevét I. Károly történelmi aranyforintjáról kapta.  MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Oláh Tibor

Erősödéssel zárta a forint a kamatdöntés napját

Egy hónapos csúcsra erősödött a magyar valuta az euróval szemben, miután a jegybank jelezte, hogy felkészült monetáris politikájának óvatos és fokozatos normalizálására.

Este negyed nyolc körül az eurót 323,94 forinton, a dollárt 277,80 forinton, a svájci frankot 288,14 forinton, a japán jent pedig 2,4726 forinton jegyezték a bankközi devizapiacon.Az előző napi záráshoz képest az euró 0,24 százalékkal, a dollár 0,05 százalékkal, a frank 0,21 százalékkal, a jen pedig 0,39 százalékkal gyengült.

A forint délután közel egyhónapos csúcsra erősödött az euróval szemben, miután a Magyar Nemzeti Bank a kamatdöntő ülést követően, három órakor kiadott közleményében jelezte, hogy felkészült monetáris politikájának óvatos és fokozatos normalizálására.

Az euró árfolyama 322,79 forintra esett a közlemény kiadása után, ami augusztus 23. óta a leggyengébb szint.

A két órakor kihirdetett kamatdöntés önmagában véve nem különösebben mozgatta meg a forint árfolyamát, mert az teljes egészében összhangban állt az elemzői várakozásokkal.

Az euró 1,1662 dolláron forgott este, napi szinten 0,18 százalékkal gyengült. Napi legalacsonyabb jegyzése 1,1655, a legmagasabb 1,1724 dollár volt. A svájci frankhoz képest 0,04 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz, 1,1248 frankon jegyezték.

Egy dollárért 0,9644 frankot kértek, 0,18 százalékkal drágult az amerikai deviza. A jenhez képest 0,43 százalékkal erősödött a dollár, 112,36 jenen jegyezték kedd este.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Az éghajlatváltozás következménye: szebb jövő vagy apokalipszis?

Az éghajlatváltozás következménye: szebb jövő vagy apokalipszis?

Az emberi társadalom az innovációnak és globalizációnak köszönhetően korábban képes volt felszabadítani magát a klíma uralma alól, de mára új függőség alakult ki az ember által létrehozott éghajlati rendszerrel szemben. Az elmúlt évtizedekben a fosszilis energiatermelés növekvő mértéke hozzájárult az üvegházhatás fokozódásához, ami jelentős hőmérséklet-emelkedést és időjárási szélsőségeket eredményezett. A fogyasztás mérséklése és a globális energiatermelés dekarbonizálása elengedhetetlen a jövő katasztrófáinak elkerüléséhez. A célok eléréséhez progresszív adózási rendszerek és nemzetközi együttműködés szükséges, különös tekintettel a megújuló energiaforrásokra történő átállásra. Enélkül az emberiség a közeljövőben pusztító ökológiai válságokkal nézhet szembe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×