eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Wikipedia

Jövő héttől vége a halogén izzónak is

Szeptember 1-jétől már csak a készleten lévő izzókat értékesíthetik az áruházak.

Közel 60 évvel azután, hogy elkezdték kivilágítani utcáinkat és otthonainkat, a halogén izzókat Európa-szerte betiltják szeptember 1-től, írja a The Guardian cikke alapján a Kisalföld. A fennmaradó készleteket az áruházak még értékesíthetik, a kisfeszültségű izzókra – például a sütők kivilágítására használt darabokra – pedig nem vonatkozik a tilalom.

A tagországok szakértői 2008. december 8-án szavaztak a bizottság javaslatáról, amikor is arról döntöttek, hogy csak a hagyományos izzóknak kell-e menniük, vagy más, kevésbé energiatakarékos világítótesteknek is.

A tagországok képviseletében szavazó szakértők végül úgy döntöttek, hogy a halogének egy szélesebb köre maradhasson a piacon, a hagyományos villanykörtéknek azonban le kell kerülniük a boltok polcairól. Az elfogadott javaslat szerint már 2009 szeptemberében megkezdődött az izzók fokozatos kivonása, 2012-re pedig az összes hagyományos izzótípus gyártása, illetve forgalmazása is befejeződött.

Ennek a folyamatnak érkeztünk a következő állomásához, amikor is megtörténik a teljes átállás a környezetvédelmi és és energiahatékonysági szempontból favorizált LED-izzókra.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×