Infostart.hu
eur:
382.2
usd:
328.23
bux:
108922.07
2025. december 7. vasárnap Ambrus

Durva adóemelés, jövőre még drágább lesz az adriai nyaralás

A horvát kormány úgy döntött, hogy 2019-től a nyári főszezonban 25 százalékkal emelkedik Horvátországban az idegenforgalmi adót.

Az éjszakánként és személyenként fizetendő idegenforgalmi adó mértéke 8 kunáról 10 kunára (kb 440 forint) növekszik majd az összes szálláshelyen, leszámítva a kempingeket, ahol a korábbi, 8 kunás adó marad érvényben - írja a hr.n1info.com cikke alapján a Portfolio.

A turisztikai szövetségnek tavaly 464 millió kunás (mintegy 20 milliárd forintos) bevétele volt ebből az adónemből, és Gari Cappelli turisztikai miniszter meggyőződése, hogy az emelés ellenére a népszerű nyaralási úti célok közül még mindig Horvátországban lesz a legalacsonyabb az idegenforgalmi adó összege.

Ez vélhetően így is lesz, legalábbis ez valószínűsíthető az angol nyelvű hr.n1info.com összehasonlításából, amely szerint:

  • Spanyolországban 0,45-2,5 euró,
  • Olaszországban 0,2-7 euró,
  • Portugáliában 1-2 euró,
  • Ausztriában 0,15-3 euró,
  • Görögországban pedig 0,5-4 euró között mozog az idegenforgalmi adó.

A Portfolio szerint noha a 25 százalékos emelés önmagában nem drágítja meg jelentősen a horvátországi nyaralást, a sok ehhez hasonló kis tétel összeadódva már érezhető áremelkedéshez vezet. A fő kérdés az lesz, hogy miként alakul majd a forint kunával szembeni árfolyama - írja a gazdasági portál.

Címlapról ajánljuk
Vinkó József: én is megdöbbentem, milyen titkokat, rejtett történeteket mutatnak Budapest egyes gasztrohelyei

Vinkó József: én is megdöbbentem, milyen titkokat, rejtett történeteket mutatnak Budapest egyes gasztrohelyei

Nagyon is létezik gasztroturizmus – mondta Vinkó József, a Magyar Konyha magazin főszerkesztője az InfoRádió Aréna című műsorában, és felhívta a figyelmet újonnan összeállított gasztroséta helyekre. Beszélt arról is, hogy a hozzánk látogató külföldiek hetven százaléka milyen ételt keres, és hogy leáldozik-e a fine dining csillaga. Megtudhattuk tőle azt is, miért „házasítják” a japán és a perui konyhát.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.12.08. hétfő, 18:00
Szlávik János
a Dél-Pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×