eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 29. szombat Péter, Pál
A BudaKlíma Kft. munkatársai klímaberendezést telepítenek egy I. kerületi társasházban 2017. június 28-án. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint ma lesz év eddigi legmelegebb napja. Az év eddigi legmagasabb hőmérsékletét június 23-án Kaposváron mérték. Akkor 36,3 fokig melegedett a levegő, de most jó eséllyel melegebb lesz. Több helyen 34-35 Celsius-fok körüli csúcshőmérséklet valószínű, de helyenként akár 36-37 fok is lehet. A hőség mellett záporok, helyenként akár heves zivatarok is lehetnek.
Nyitókép: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Itt a kánikula, csúcsra járnak a légkondik - brutális villanyszámlák lehetnek

Akár napi 8 százalékkal is emelkedhet háztartásonként az áramfogyasztás a hőség miatt, ami a számla összegén is megmutatkozik - közölte az E.ON szóvivője. Varga Ivett az InfoRádióban kijelentette: rendelkezésre áll a szükséges villamosenergia, a vállalat hálózatát pedig felkészítették, így nem kell fennakadásra számítani a nagy melegben.

Néhány éve a téli időszakban lehetett villamosenergiafogyasztási csúcsokat mérni, most már elsősorban a klímaberendezések egyre növekvő terjedése miatt a nyári felhasználás is kifejezetten jelentős. A hűtés miatt megemelkedő energiaigény rendszerint már egy-két nap tartós meleg után határozottan érezhető - mondta Varga Ivett, az E.ON szóvivője.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy

napi 6-8%-al is növekedhet az áramfogyasztás ebben az időszakban és már a számla összegén is megjelenhet, hogyha valaki tartósan klímaberendezést használ.

"Amint a tartós meleg beáll egyre inkább szükség van a klímaberendezések használatára, ez a 6-8%-os többletfogyasztás elsősorban erre vezethető vissza" - tette hozzá.

Meleg időben gyakrabban nyitogatjuk a hűtőajtót is, hogy egy kis frissítőhöz jussunk, viszont valószínűleg nem állunk neki sütit sütni és tűzhelyet bekapcsolni a nagy kánikulában. Van ebben egyéni eltérés, de nem szabad elfelejteni, hogy a felhasználás jelentős része nem a lakosságtól származik és a termelési szintű energiafelhasználás nem annyira érzékeny arra, hogy milyen az időjárás odakint - fogalmazott az E.ON szóvivője.

"A szükséges villamosenergiamennyiség rendelkezésre áll, és a hálózat felkészítése is megtörtént még tavasszal, ezért különösebb fennakadásra, vagy eltérésre nem kell számítani

a melegebb időszakokban" - mondta Varga Ivett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Béketervet készít Ukrajna a háború befejezésére, az orosz hadsereg elfoglalta Razdolivkát – Híreink az ukrajnai háborúról szombaton

Béketervet készít Ukrajna a háború befejezésére, az orosz hadsereg elfoglalta Razdolivkát – Híreink az ukrajnai háborúról szombaton

Hammer típusú okosbombával támadták az ukrán légierő tagjai az oroszországi Belgorod megyét. Mindeközben Csasziv Jar heves ostrom alatt áll, termobárikus fegyverekkel lőtték a várost. Tegnap délutánra az orosz hadsereg elfoglalta a donyecki Razdolivkát, a közép-ukrajnai Dnyipro városában pedig orosz rakétacsapás ért egy kilencemeletes lakóépületet. Tegnap újabb villámszankciókról döntött az EU az oroszok ellen, az amerikai hadsereg pedig 4,5 milliárd dollár értékű többéves szerződést ítélt oda a Lockheed Martinnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 29. 10:35
×
×
×
×