eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Nyitókép: Pixabax.com

A Fed nem változtatott az irányadó dollárkamaton

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) nem változtatott az irányadó 1,75-2,00 százalékos dollárkamat-sávon kedd-szerdai kamatdöntő ülésén.

A Fed monetáris politikai testülete, a nyíltpiaci bizottság (Federal Open Market Committee, FOMC) kétnapos ülését követő szerdai bejelentés összhangban volt a testület korábban tett monetáris politikai jelzéseivel és a piacon a mostani döntésről előzőleg kialakult elemzői konszenzussal.

A FOMC egyhangúlag döntött a kamatok változatlanul hagyása mellett. A döntés indoklásában azonban a gazdasági növekedési kilátásokról alkotott optimistább megítélésével a kamatok további emelésére tett egyértelmű jelzést. A Fed úgy látja, hogy a lakossági fogyasztás és a vállalati beruházások is "erőteljes mértékben" növekednek.

A Fed korábbi döntéseit követően az idén még két kamatemelésre tett utalást, amelyből a következő szeptemberben lenne esedékes. A döntéshozók által tett jelzések alapján az év végére 2,4 százalékos átlagos irányadó kamatszint várható.

A Fed legutóbbi, júniusi kamatdöntő ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 1,75-2,00 százalékra emelte meg az irányadó dollárkamat-sávot. A testület ezt megelőzően az idén márciusban emelte ugyancsak 25 bázisponttal a kamatsáv széleit, májusban pedig változatlanul hagyta.

A Fed 2008 és 2015 decembere között zéró közeli szinten tartotta gazdaságösztönző céllal az irányadó kamatot. A nyíltpiaci bizottság 2015 decemberében indította el a kamatemelési ciklust egy 25 bázispontos lépéssel. A következő évben, 2016-ban csak decemberben, 2017-ben viszont háromszor - márciusban, júniusban és decemberben - emelt ismét kamatot a Fed, rendre 25 bázisponttal.

Címlapról ajánljuk
Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

A gyógyszereket mindig gyerekektől elzárt helyre tegyük, és ezt tartsuk észben a nyaralás vagy az utazás alatt is, hiszen nagyon súlyos mérgezéseket is okozhatnak – figyelmeztetett az InfoRádióban az országos tisztifőgyógyszerész. El Koulali Zakariás arról is beszélt, hogy bizonyos készítmények hűtést igényelnek, illetve magas hőmérséklet hatására hamar tönkremehetnek, hatástalanná válhatnak.

Robert Fico méltatta Orbán Viktor moszkvai útját

A szlovák kormányfő azt mondta, ha egészséges lenne csatlakozott volna.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Hogy lesz ebből újra ingatlanmánia? Gyenge számok jöttek a magyarok egykori kedvenceitől

Hogy lesz ebből újra ingatlanmánia? Gyenge számok jöttek a magyarok egykori kedvenceitől

Változást reméltek tőle, de átütő sikert egyelőre nem hozott az ingatlanalapok keresletében a kormány legújabb intézkedése. Nem segít a helyzeten, hogy az első félévben az ingatlanalapok nem tudtak meggyőző hozamokat felmutatni, csupán egy lakossági, forintos alap tudott 5% felett teljesíteni. A legnagyobb ingatlanalap továbbra is az Erste Ingatlan alapja több mint 750 milliárd forintos vagyonával, de gyakorlatilag a legnagyobb sorozatok kezében koncentrálódik a kategória teljes, 2000 milliárd feletti vagyona.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×