eur:
392.88
usd:
363.4
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Vaddisznó süldők (Sus scrofa) Pomáz környékén 2017. augusztus 16-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Kovács Attila

Ki a felelős, ha szembejön a vaddisznó?

A rendőrség és az önkormányzat feladata is egyeztetni a vadásztársasággal, ha a vadállatok rendszeresen kárt okoznak a belterületen - mondta az InfoRádiónak az Országos Magyar Vadászkamara főtitkára, Vajdik Péter. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára, Gyergyák Ferenc ugyanakkor azt közölte, hogy az önkormányzat csak a közbiztonság fenntartásában illetékes.

Egyre több vaddisznó jelenik meg belterületen, legutóbb a Balaton-parti településekről érkeztek aggasztó hírek.

A vadak azért szoknak a belterületekre, mert a lakosok etetik őket, vagy azért, mert rendezetlen kertet találnak, ahol meg tudnak telepedni - mondta Vajdik Péter, az Országos Magyar Vadászkamara főtitkára.

"A belterület nem része a vadászterületnek. Sok vadászatra jogosult működik együtt a Balaton-part környékén a soproni egyetemmel, amelynek munkatársai rádiótelemetriás és GPS-nyakörves eszközökkel jelölnek meg belterületen vagy a belterület környékén tartózkodó vaddisznókat.

Vannak olyan állatok, amelyek egész életükben nem hagyják el a belterületet, így vadásszal egész életükben nem is találkozhatnak"

- magyarázta a vadászkamara főtitkára.

Vadállomány minimalizálása belterületen

Vajdik Péter szerint a vadállományt úgy lehetne csökkenteni, ha a lakosság nem etetné az állatokat, illetve az illegális szemétlerakóhelyeket felszámolnák. Hozzátette azt is, hogy

a belterületen megjelenő vad rendőrhatósági ügy.

Kormányrendelet mondja ki, hogy a lakott területen kárt okozó vad elejtése az illetékes rendőrkapitányság dolga. Ilyenkor a rendőrség megnevezi az elejtést irányító személyt, helyet, időt, és a lakosságot is tájékoztatja. Jó néhány vadászatra jogosult a belterületen vagy a kiránduló övezetben megjelenő vadat próbálja élve befogni.

Idén 30 vaddisznóbefogásnál járnak eddig

- magyarázta a főtitkár.

Tanácsok, ha vaddisznóval találkozunk

"Először az önkormányzaton keresztül a helyi rendőrkapitánysághoz kell fordulni azzal, hogy az adott vad problémát, kárt vagy veszélyt okoz belterületen. A rendőrség tud a vadászatra jogosulttal egyeztetni és olyan megoldást találni. Elsősorban élve fogó csapdákat használnak, ha pedig ez nem vezet eredményre, és a vad jelenléte állandó, akkor a rendőrségnek kell intézkednie és engedélyt adni a vad elejtésére" - összegzett Vajdik Péter.

Önkormányzati intézkedések

Gyergyák Ferenc, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára szerint viszont

az önkormányzatok a vadásztársaságoknak jelenthetik be, ha a településükön a belterületen is megjelenik a vad, például a vaddisznó.

Gyergyák Ferenc azt is kiemelte: az önkormányzat csak a közbiztonság fenntartásában illetékes.

"Az önkormányzat csak jelezni tud a lakosságnak és a vadásztársaságnak, hiszen a vadállomány állami tulajdon, és a vadállomány kezelése a területileg illetékes vadásztársasághoz tartozik" - tette hozzá.

Nem tartozik az önkormányzatokhoz a vadásztársaságok felügyelete

"Ha tönkreteszik a vadak a kertjét, akkor a tulajdonos a vadásztársasághoz fordulhat kárigényért, és ha nem jutnak dűlőre, akkor bíróságra mehet. A magántulajdon védelme a közbiztonsági kérdéseken túl nem az önkormányzat dolgai. A rendőrség és a polgárőrség a vaddal nem tud mit kezdeni. Belterületen lőfegyver használata tilos, lövést le sem lehet adni" - summázott Gyergyák Ferenc.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 4. 14:57
×
×
×
×