eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
A 3800 négyzetméter alapterületű, csaknem 1000 férőhelyes Rákóczi téri mélygarázs. A garázs a Váráscsarnokhoz, valamint a 4-es metró ottani állomásához kapcsolódó parkolási igényeket és forgalmat is kiszolgálja. MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA: Nagy Zoltán

A garázsok árát is megdobta a lakásdrágulás

Majdnem annyiba kerülnek, mint öt évvel ezelőtt egy garzon.

Idén július elején Budapesten a teremgarázsban található parkolókat átlagosan 3 millió forintért kínálták, 20 százalékkal többért, mint egy éve – írja elemzésében az Ingatlan.com.

Az egyedi garázsok ára jelentősebben, 40 százalékkal 4,2 millió forintra emelkedett egy év alatt.

A garázsbérleti díjak több mint 10 százalékkal emelkedtek: az átlagos bérleti díj 20-25 ezer forint, attól függően, hogy egyedi garázs vagy teremgarázs-beálló.

A garázspiac átalakulásához a lakáspiaci áremelkedés és a magyar autópiac jelentős bővülése mellett a parkolási díjak emelkedése, valamint a parkolóhelyek számának szűkössége is hozzájárult.

Darabszámban a garázsok piaca kisebb a lakásokénál, a drágulás mértéke azonban jól mutatja a garázsok és a parkolási helyek iránti igényeket - írta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Egy-egy garázs befektetési szempontból is felveszi a versenyt a lakáskiadással.

Az Ingatlan.com elemzése szerint egy garázs 8 százalékos bruttó hozamot is termelhet a fővárosban, ami a befektetési célú vásárlásokat is felpörgeti. A fővárosi garázsdrágulásban szerepet játszhat, hogy az eladásra kínált garázsok száma stagnált, a kiadóké pedig csökkent az elmúlt egy évben.

Ötéves időtávon még látványosabb a parkolók drágulása: a főváros VII. kerületében lévő garázsért 5,4 millió forintot kérnek átlagosan, míg

2013-ban alig több mint 1 millió forinttal nagyobb összegért 6,5 millióért egy garzonlakást is meg lehetett venni a kerületben.

Miskolcon, Szegeden és Tatabányán is hasonló arányok alakultak ki.

Az ingatlanszektor digitalizációját megteremtő megoldások segíthetnek a kritikus parkolási helyzeten is, így például mobilalkalmazásokon keresztül lehet a garázsok és irodaházak üres parkolóhelyeit lefoglalni. A fejlesztők számára a parkolóhelyek és garázsok iránti kereslet lehetőséget is jelent, egy-egy újlakás- vagy irodafejlesztésnél a kötelezően előírt parkolókapacitásnál több helyet is érdemes kialakítani - írja az Ingatlan.com.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×