eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Tudni akarja, mit eszik? Még várjon

Tudni akarja, mit eszik? Még várjon

Magyarországon egyelőre alapszinten működik az élelmiszerek nyomon követése, holott a rendszer bevételt is termelhetne a vállalatoknak. Laszlovszky Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium osztályvezetője beszélt a részletekről.

A nyomon követés 2002 óta kötelező a vállalkozásoknak. Ez részben az élelmiszer-biztonsággal függ össze, másrészt a cégek gazdasági működésére is komoly hatással van - ismertette az agrártárca Élelmiszeripari Főosztályának vezetője.

Laszlovszky Gábor elmondta: a Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform 2015-ben azért jött létre, hogy

a cégek megismerjék a nemzetközi szabványokat és a mobilkommunikáció alapú megoldásokat.

A cél az, hogy az egész élelmiszer-ellátási láncban kiépüljön ez a rendszer. Nyugat-Európában ez a vállalkozásoknak nem teher, hanem pluszbevételt jelent, részben a rendszer nyújtotta információknak köszönhetően.

Így például Franciaországban ha egy üzletben megvásárolt csirkehús azonosítóját valaki az erre szolgáló honlapon lekérdezi, megtudhatja,

hol kelt ki a csirke a tojásból, milyen takarmánnyal etették, milyen állatorvosi beavatkozásokon ment keresztül és hol
vágták le.

Laszlovszky Gábor közölte, hogy Magyarországon ez így még nem működik, a platform létrehozásával most állunk a nulladik lépcsőfokon.

A részletekről a Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform honlapján lehet tájékozódni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Indul a roham az otthonfelújítási milliókért: 10 dolog, amire nagyon figyelj!

Indul a roham az otthonfelújítási milliókért: 10 dolog, amire nagyon figyelj!

A kormány eredeti terveihez képest négyhetes csúszással, július 1-jén, hétfőn elindul az új Otthonfelújítási Program, amelyben legfeljebb 6 millió forintra lehet pályázni. A programban húszezer, 1991 előtti használatba vételi engedéllyel rendelkező családi ház legalább 30%-os energiahatékonyság-növelése valósulhat meg 108 milliárd forintnyi uniós forrásból. 10 pontban foglaljuk most össze, mire érdemes odafigyelniük a kérelmezőknek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×