eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Elkezdődhet a kamatemelési ciklus

A piaci várakozások szerint kamatemelést jelenthet be csütörtökön a brit jegybank, amely legutóbb több mint egy évtizede emelte azóta történelmi mélypontra visszasüllyesztett alapkamatát. Egyes londoni elemzői vélemények szerint mindazonáltal hiba lenne, ha a Bank of England valóban kamatemelésre szánná el magát.

Mark Carney, a Bank of England kanadai kormányzója nemrégiben kijelentette, hogy "viszonylag rövid időn belül" várható az alapkamat emelése. Carney szerint a jegybankot az inflációs nyomás mellett aggasztják az arra utaló jelek is, hogy ismét "felelőtlen" hitelkiáramlási dömping kezdődhetett a brit gazdaságban.

A piac szereplők és a londoni elemzői közösség zöme a nyilatkozatot úgy értelmezte, hogy a Bank of England kormányzója a novemberi kamatemeléshez készítette elő a terepet.

A Bank of England legutóbb 2007 júliusában hajtott végre kamatemelést, alapkamata akkor 5,75 százalékon tetőzött.

Az utána bekövetkezett hitelpiaci és bankválság hatására azonban a brit jegybank hatalmas mennyiségi enyhítési programmal kísért gyors kamatcsökkentésbe kezdett, és 2009 márciusáig 0,50 százalékra csökkentette alapkamatát.

A brit EU-tagságról tartott, a kilépést pártolók által szűk többséggel megnyert tavaly júniusi népszavazás sokkjának hatására a bank tavaly augusztusban újabb 0,25 százalékponttal a jelenleg is érvényes 0,25 százalékra - az 1694-ben alapított Bank of England eddigi történetének mélységi kamatrekordjára - csökkentette irányadó rátáját.

A brit jegybank emellett 435 milliárd fontra (több mint 150 ezer milliárd forintra) emelte a mennyiségi enyhítésre fordítható állampapír-vásárlási keretet az addig kihelyezett 375 milliárd fontról, és külön tízmilliárd fontos eszközvásárlási programot is meghirdetett befektetési besorolású vállalati kötvényekre.

A tizenkét havi brit infláció azonban szeptemberben a várakozásokat meghaladva 2,9 százalékra gyorsult, és a Bank of England előrejelzése szerint az éves inflációs ütem októberben átlépte a 3 százalékot.

A brit kormány által a jegybank számára előírt inflációs cél 2 százalék.

Mindeközben a brit gazdaság növekedési üteme is gyorsabb a vártnál.

A brit statisztikai hivatal (ONS) minap ismertetett előzetes becslése szerint a brit hazai össztermék (GDP) a szeptemberrel zárult három hónapban átlagosan 0,4 százalékkal nőtt negyedéves összevetésben.

A második negyedévben 0,3 százalékos bővülést mértek a brit gazdaságban.

A harmadik negyedévi GDP-növekedésről kiadott előzetes becslés - amely a teljes brit gazdaság aktivitási mérőszámainak 45 százalékára épül, és később módosulhat - meghaladta az elemzői konszenzust és a Bank of England várakozását. Az elemzők és a brit jegybank előrejelzései egyaránt 0,3 százalékos növekedést valószínűsítettek a harmadik negyedévre is.

Ruth Gregory, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics brit gazdasági kérdésekkel foglalkozó közgazdásza a harmadik negyedévi GDP-növekedési becslést értékelve közölte: a vártnál jobb növekedési adatok nyomán valószínűleg eldőlt, hogy a Bank of England már a monetáris tanács novemberre szóló kamatdöntését ismertető csütörtöki közleményében kamatemelést jelent be.

A közgazdász szerint a Capital Economics modellszámításai arra vallanak, hogy a brit hazai össztermék az idei év egészében 1,6 százalékkal, jövőre 2 százalék körüli ütemben növekszik.

Az EY globális pénzügyi tanácsadó cég ITEM Club nevű londoni gazdasági kutatóintézetének új negyedéves helyzetértékelése szerint is valószínűbb, hogy a brit jegybank monetáris tanácsa még az idén - a legnagyobb eséllyel a novemberi kamatdöntő ülésen - 0,50 százalékra emeli az alapkamatot, mint az, hogy a jelenlegi 0,25 százalékos szinten hagyja az irányadó kamatlábat.

Az ITEM Club londoni elemzői azonban közölték: korántsem az a meggyőződésük, hogy a kamatemelés lenne a helyes lépés a Bank of England részéről. A ház várakozása szerint ugyanis a jelenleg 3 százalék közelében járó éves infláció 2018-ban markánsan lassul a font gyengeségéből eredő inflációs átszűrődő hatás fokozatos enyhülésével. A cég emellett a növekedési kilátásokat is a konszenzusnál borúlátóbban ítéli meg: 2017 egészére 1,5 százalékos, 2018-ra mindössze 1,4 százalékos növekedést vár a brit gazdaságban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 4. 14:57
×
×
×
×