eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Hatalmas robbanás a szállodákban

Hatalmas robbanás a szállodákban

Augusztusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 3,8, a belföldi vendégeké 2,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a teljes vendégforgalom együttesen 3,0 százalékkal nőtt.

A kereskedelmi szálláshelyek - folyó áron számolt - összes bruttó árbevétele 15,2 százalékkal emelkedett. A szállodai szobák ára országosan 11,8 százalékkal, Budapesten 21 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A külföldi vendégek száma 3,5 százalékkal emelkedett. Az összes külföldi vendégéjszaka felét Budapesten töltötték el, a Balatonnál 10 százalékkal több éjszakát töltöttek a külföldi turisták, mint az előző év azonos hónapjában. Augusztusban a küldő országok listáját Németország vezette, utána sorrendben lengyel, holland, angol, cseh és olasz vendégek érkeztek legnagyobb számban.

A belföldi vendégek száma 1,9 százalékkal emelkedett, és a Balaton kivételével mindegyik turisztikai régióban nőtt a vendégéjszakák száma. A belföldi vendégéjszakák 36 százalékát a Balatonnál, 12 százalékát Észak-Magyarországon regisztrálták a kereskedelmi szálláshelyek.

A szállodák szobakihasználtsága 1,6 százalékponttal, 73,8 százalékra nőtt.

A kereskedelmi szálláshelyek bevételei a vendégforgalomnál jóval dinamikusabban nőttek: az összes bruttó árbevétel 15,2 százalékkal 56,4 milliárd forintra nőtt. Ezen belül a szállásdíjbevétel 16,2 százalékkal 36,7 milliárd forintra, a vendéglátás bevétele 12,7 százalékkal 9 milliárd forintra, az egyéb szolgáltatások bevétele 14,5 százalékkal 10,7 milliárd forintra emelkedett. A külföldiek által fizetett szállásdíjbevétel 19,9 százalékkal, 20,1 milliárd forintra, a belföldiektől eredő 12,1 százalékkal 16,5 milliárd forintra emelkedett. Miközben a vendégéjszakákból 46 százalékkal részesedtek, a teljes szállásdíjbevétel 55 százaléka származott a külföldi vendégektől - közölte a KSH.

Az első nyolc hónapban a kereskedelmi szálláshelyek 6,9 százalékkal több, összesen 20,9 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 8,9 százalékkal (10,3 millió), a belföldi vendégek 5,1 százalékkal több (10,6 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A szállodák szobakihasználtsága 3,8 százalékponttal, 59,8 százalékra emelkedett.

A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 16,7 százalékkal több, 310 milliárd forint bruttó árbevételt értek el. Ezen belül a szállásdíjbevétel 18,8 százalékkal nőtt és meghaladta a 188 milliárd forintot.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×