eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Rossz hír: tízezreknek emelkedik a törlesztőrészlete

Rossz hír: tízezreknek emelkedik a törlesztőrészlete

Az elkövetkező hetekben ismét több volt devizahitelesnek ugrik meg a törlesztőrészlete azért, mert lejár az árfolyamgát ötéves időszaka. Az átlagos emelés 15 százalék, ami havi 6-8 ezer forint. 44 ezer adósnál a futamidőt is meg kell hosszabbítani.

Palkó István a törlesztőrészlet emelkedését azzal magyarázta, hogy az eredetileg öt évre szóló árfolyamgát-rendszer még nem szűnt meg.

„A lényege az volt, hogy csökkentett árfolyamon lehetett törleszteni a hitelt.”

A program hivatalosan ugyan megszűnt, a gyakorlatban azonban nem – közölte a Portfolio elemzője. Palkó István hozzátette, az elszámolás az adósok többségének eltüntette a gyűjtőszámla-tartozását, amelyen annak a különbözetnek a tőkefizetési része halmozódott, amelyet nem törlesztett, de a mesterségesen alacsonyan tartott törlesztőrészlet kisebb volt, mint amit a hitel feltételei indokolnának.

„Ezt a teljes összeget, a 2015 óta halmozódott különbözetet és az esetleges számlatartozást, az árfolyamgát ötéves időszakának lejárta után törleszteniük kell, ettől megemelkedik a törlesztőrészlet.”

Ez körülbelül 70 ezer embert érint abból a 170 ezerből,

aki eredetileg belépett az árfolyamgát programba – mondta Palkó István. A Portfolio elemzője hozzátette, a törvény szerint a törlesztőrészlet emelkedésének mértéke nem lehet nagyobb 15 százaléknál.

„Ha a felhalmozott tartozás azt indokolná, hogy ennél magasabb legyen, akkor a futamidőt is meg kell hosszabbítani. Erre 44 ezer adós esetében lehet szükség, és a hosszabbítás akár az öt évet is meghaladhatja. Tudni kell, hogy hetvenöt éves kor fölé nem lehet emelni, ekkor a törlesztőrészletet emelhetik 15 százaléknál nagyobb mértékben.”

Az átlagos törlesztőrészlet-emelkedés 6-8 ezer forint lehet – jegyezte meg Palkó István.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×