eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Készülhetünk: magyar forradalom a vajgyártásban

Készülhetünk: magyar forradalom a vajgyártásban

Világszerte ismét egyre népszerűbb a vaj. Az elkészítéséhez a magyar alapanyagok kifogástalanok, ám a tejágazatban technológiai váltásra van szükség, hogy ki tudják szolgálni a fogyasztói igényeket. Kenhetőbb, prémium minőségű vajat kell előállítani – közölte az InfoRádió kérdésére Mélykuti Tibor, a Tej Terméktanács elnöke.

Eddig az Európai Unió átlagos vajfogyasztásának ötöde-hatoda volt a magyarországi, de egyre többen szeretik a vajat – mondta Mélykuti Tibor.

Hozzátette: az elmúlt évtizedekben a növényi olajt és a margarint tartották finomnak, ám ez idővel megváltozott; egész Európában egyre több vajat használnak.

„Mivel Magyarországon a tejszínt elsősorban tejföl készítésére használják, a vaj nem számított elsődleges tejterméknek.

Ám már elindultak azok a tejipari fejlesztések, amelyek ahhoz kellenek, hogy prémium minőségű, kenhető vajakat tudjunk előállítani”

- jelentette ki a Tej Terméktanács elnöke.

Mélykuti Tibor elmondta, hogy mivel az elmúlt 20-30 évben nem nagyon voltak vajkészítéssel kapcsolatos fejlesztések az országban, arányában nagyon sok importtermék érkezik az országba, elsősorban Németországból és Írországból.

Készülhetünk: magyar forradalom a vajgyártásban

Hozzátette: már 2016-ban elindult a vajgyártási technológia fejlesztése az országban.

A Tej Terméktanács elnöke közölte: a rendelkezésre álló alapanyagok minősége kifogástalan, sőt, a magyar alapanyag nyers tejnek megvan az a különlegessége is, hogy fehér színű, nem pedig sárga.

„Szaúd Arábia azzal keresett meg bennünket, hogy nagyon szeretne ilyen színű vajat szállítani Magyarországról.

Csakhogy annak a mennyiségnek, amennyit vásárolt volna, még a felét sem tudja a magyar feldolgozóipar előállítani” - mondta Mélykuti Tibor.

A Tej Terméktanács elnöke szerint másfél-két év szükséges ahhoz, hogy ezeket a fejlesztéseket a magyarországi feldolgozóipar meg tudja tenni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Tízből négy uniós munkavállalót közvetlenül érint majd a zöld átállás

Tízből négy uniós munkavállalót közvetlenül érint majd a zöld átállás

A munkavállalók közel 40%-a az EU-ban jelenleg olyan szakmában dolgozik, amelyre a gazdaság zöld átállása közvetlen hatással lesz – derül ki az Eurofound elemzéséből. A szociális, foglalkoztatási és munkaügyi kérdésekkel foglalkozó uniós szervezet jelentése szerint majdnem minden tizedik jelenlegi munkavállalóról mondható el, hogy a zöld átállás hatására olyannyira fokozatosan átalakul a szakmája, hogy azzal egy új foglalkozás jön létre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×