eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Augusztusban indulnak az első nyugdíjas-szövetkezetek

Augusztusban indulnak az első nyugdíjas-szövetkezetek

Augusztusban elérhetővé válnak a nyugdíjas-szövetkezetek nyújtotta állások – mondta az InfoRádiónak Fiák István, a nyugdíjas szövetkezetek létrehozását segítő Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége elnöke.

Most zajlik az első nyugdíjas-szövetkezetek bejegyzési eljárása. Van olyan, amit a cégbíróság már be is jegyzett – mondta Fiák István.

Hozzátette:

a szövetkezetek próbaüzemszerűen már augusztusban elkezdenek kiépíteni kapcsolatokat a megbízókkal és nyugdíjasokkal.

Elmondta, hogy terveik szerint a most alakuló nyugdíjas-szövetkezeteket egy közös weboldalon gyűjtenék össze.

Eddig öt nyugdíjas-szövetkezet van. Közülük a Szomszédok országos lefedettségű, amely valójában négy nyugdíjas-szövetkezet összefogásával jött létre – mondta a Diákész elnöke.

Fiák István elmondta, hogy nagyon sokan érdeklődnek a nyugdíjas-szövetkezetek alapítása iránt, ezért egy mentorprogram létrehozását javasolták, hogy a nyugdíjas-szövetkezetek alapítását, megalakulását és beindítását mentorok segítsék.

A Diákész elnöke közölte: a gazdaság minden ágazat érdeklődik a munkát vállaló nyugdíjasok iránt, de a legnagyobb érdeklődés a vidéki kiskereskedelmi láncoknál van.

A kistelepülések boltjaiba ugyanis már az iskolaszövetkezetek sem tudják visszacsábítani a városokba költöző diákokat.

„Ezek a kiskereskedelmi láncok sokszor nem tudnak mást tenni, mint hogy a korábban ott dolgozó nyugdíjasaikat hívják vissza. Nekik kiváló lehetőség a nyugdíjas-szövetkezeteken keresztül visszahívni a nyugdíjas kollégákat” - jelentette ki a Diákész elnöke.

Augusztusban indulnak az első nyugdíjas-szövetkezetek

Fiák István elmondta, hogy a nyugdíjasok foglalkoztatása teljesen ugyanúgy fog működni, mint a diákmunkánál, mivel az már bevált, biztonságos, és jogszabályok által igencsak védett.

„A nyugdíjas-szövetkezetbe belépő nyugdíjasok tulajdonosok lesznek, és a szövetkezeten keresztül vállalkoznak. A szövetkezet áll jogviszonyban a megbízóval, a megbízást pedig a szövetkezet tagjai teljesítik” - részletezte a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Az orosz bombázás három civilt ölt meg szombaton Ukrajna déli részén, Herszonban - közölték tisztviselők. Az éjszakai orosz csapások miatt több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Ukrajnában, és megszűnt a vízellátás egy regionális fővárosban - közölték szombaton az ukrán hatóságok. Közben tűz ütött ki egy gázvezetéken a Krímben - közölték vasárnap az oroszok által telepített hatóságok, akik szerint baleset történt, áldozatok pedig nincsenek. Az ukrán légierő parancsnoka mindemellett arról számolt be, hogy erői megtévesztették az orosz csapatokat katonai célpontoknak látszó modellekkel, amelyek ellen az oroszok rakétákat vetettek be. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×