eur:
392.36
usd:
360.19
bux:
0
2024. július 15. hétfő Henrik, Roland
Európai Bíróság: aránytalan a magyar autópálya-bírság

Európai Bíróság: aránytalan a magyar autópálya-bírság

Két magyar fuvarozó cég ügyében mondta ki nemrégiben az Európai Bíróság, hogy nem arányos a pár száz forintos útdíjhiányért kiszabott százezres nagyságrendű bírság. Az ügy előzetes döntéshozatalra került az európai bírói fórumhoz.

Egy sofőr 2014 szeptemberében - a meghibásodott GPS miatt - egy lejáróval később tért le az M5-ös autópályáról, mint amelyre az úthasználati díjat megfizette, további 324 forintot kellett volna fizetnie, de 165 ezer forintra bírságolták a cégét. Egy másik sofőr az M35-ös autópályán hajtott túl egy lehajtón, kiállt a leállósávba, és telefonon rendezte az 1597 forintos díjat, ennek ellenére a büntetése 140 ezer forint lett.

Az ügyek a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elé kerültek, amely előzetes döntéshozatalt kért az Európai Bíróságtól. A feltett három kérdés lényege az volt, hogy a magyar jog szerint kötelezően kiszabandó bírság arányos-e a szabálysértéssel.

Az Európai Bíróság szerint a szabályszegés jellegétől és súlyától független, átalányösszegű bírság ellentétes az európai joggal - írj a Napi.hu. Az arányosságnak megfelel az objektív szankció, de a magyar bírság mértéke már nem arányos azzal. A szegedi bíróságnak ennek megfelelően kell döntenie.

Címlapról ajánljuk
Érdemes ellenőrizni, hogy megkapta-e a rezsicsökkentett gázmennyiséget

Érdemes ellenőrizni, hogy megkapta-e a rezsicsökkentett gázmennyiséget

Közeleg július 31., amikor véget ér a gázfogyasztók számára a kedvezményes rezsiév. Ha valaki kételkedik az eddigi elszámolásokban, akkor ellenőrizni tudja, hogy hol tart a kedvezményes mennyiségből, illetve megkapta-e, ami a törvény szerint jár. A számlákat kell átnézni, ebben adunk segítséget.

"Hősként halt meg" - tudják, hogy ki volt a Donald Trump elleni merénylet áldozata

Egy 50 éves férfi a lányát és feleségét védte a testével amikor a lövöldözés elkezdődött.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.15. hétfő, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Szamárköhögés: rendkívül érdekes és új folyamat indult el Magyarországon

Szamárköhögés: rendkívül érdekes és új folyamat indult el Magyarországon

Miközben a szamárköhögés-helyzet Magyarországon alig csillapodik, a járványügyi hatóság mostanra teljesen kiszámíthatatlanná tette heti adatközlését. Mindenesetre a friss számok azt mutatják, hogy talán mérsékelten javul a fertőzési szituáció az országban, második hete csökkent ugyanis a heti új gyanús esetek száma. Ami különösen érdekes a részletes számokból, hogy a fertőzés - legalábbis a kevés levett laborminta alapján - már nem a csecsemők körében terjed a leggyorsabban, hanem a 15-19 évesek, valamint a 40-49 évesek között.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×