eur:
394.58
usd:
364.34
bux:
71073.45
2024. július 8. hétfő Ellák

Több ezer budapesti cég került veszélybe

A fővárosban még több mint 13 ezer kft. nem tett eleget a törzstőkeemelésre vonatkozó jogszabályi előírásoknak: kényszertörlés és bírság vár rájuk.

 A Polgári Törvénykönyv hatályba léptetéséről szóló törvény tette kötelezővé a törzstőke felemelését legalább hárommillió forintra a korlátolt felelősségű társaságoknál. A végső törvényi határidő 2017. március 15. volt.

A Fővárosi Törvényszék illetékességi területén 2017 májusában még több mint 13 ezer kft. nem tett eleget ennek az előírásnak. Ezek a cégek ellen a cégbíróság hivatalból indít törvényességi felügyeleti eljárást. Ennek a lefolytatása után a céget megszűntnek nyilvánítja és elrendeli a kényszertörlését.

Ha a társaságok még az eljárás megindulása előtt vagy alatt rendezik a helyzetet, akkor a bíróság nem indítja meg az eljárást vagy a folyamatban lévő eljárást megszünteti.

A társaság jogerős megszüntetésének és a kényszertörlési eljárás megindulásának a következménye, hogy a társaság a kényszertörlés közzététele után nem folytathat gazdasági tevékenységet, a cég neve kiegészül a „kényszertörlés alatt" toldattal, illetve a társaság esetleges hitelezői bejelenthetik követeléseiket. A törvényi előírások elmulasztása miatti szankciók a törvényes képviselőket is sújtják, mert öt évre eltilthatják a cégvezetéstől vagy gazdasági társaságban való többségi tulajdonszerzéstől, egyszemélyes társaság alapítástól. Az eltiltottat nem csak a kényszertörléssel érintett, hanem valamennyi olyan cégből törölni kell, ahol vezető tisztségviselő. Az eljárás lefolytatása után a céget a cégbíróság hivatalból törli a cégjegyzékből. A megszűntnek nyilvánítás költsége 100.000 Ft cégbírósági felügyeleti illeték.

Címlapról ajánljuk
Fogcsikorgató megállapodás Németországban a költségvetésről

Fogcsikorgató megállapodás Németországban a költségvetésről

Hónapok óta zajlott a jövő évi költségvetés tervezetének vitája a német kormánykoalíció három párja között. A szorító egyik sarkában a szociáldemokrata SPD és a Zöldek Pártja, míg a másikban a szabad demokrata FDP, élén a pártelnök-pénzügyminiszterrel, Christian Lindnerrel. A nézeteltérések olykor olyan élesnek tűntek, hogy elemzők a koalíció felbomlását sem zárták ki. A három párt közötti mostani megállapodással ez a veszély egyelőre legalábbis elhárult.

Jön a háborúellenes akcióterv, változik a Babaváró támogatás

A múlt heti két kormányülés döntéseiről tájékoztatott hétfőn Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő. Szó volt a miniszterelnök váratlan külföldi látogatásairól, a bejelentett védelmi akciótervről és a különadókról, de a benzinárról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Kínai katonák parádéznak a NATO-határán, amerikai fegyverek robbantak Oroszországban - Háborús híreink hétfőn

Kínai katonák parádéznak a NATO-határán, amerikai fegyverek robbantak Oroszországban - Háborús híreink hétfőn

11 napos "terrorelhárító" gyakorlatba kezdtek a kínai és fehérorosz katonák a lengyel határon található Breszt városa mellett. Az orosz külügyi tárca bejelentette: mostanra biztossá vált, hogy amerikai fegyverekkel is lövik Oroszországot. Orbán Viktor magyar miniszterelnök "béketurnéjának" harmadik állomása Peking volt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×