eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Drasztikus változás a közmunkásoknál

Drasztikus változás a közmunkásoknál

Márciusban óriási mértékben, közel 50 ezer fővel csökkent a közmunkások létszáma, ám eközben a regisztrált álláskeresők száma szinte pont ennyivel megugrott. Mindez csak átmeneti helyzet.

A látványos létszámcsökkenés oka, hogy a legtöbb közmunkaprogram jellemzően márciusban ér véget, és mindig jellemzően több fut ki, mint amennyi elstartol. A tavasszal induló közmunkaprogramok meghatározó része áprilisra csúszik át - írja a Portfolio.

A közmunkások létszáma és nyilvántartott álláskeresők száma között nagyon erős a negatív korreláció, vagyis amikor a közmunkások száma apad, akkor általában közel ugyanannyival nő a regisztrált munkanélküliek száma is. Ilyenkor a közfoglalkoztatottak átmenetileg átkerülnek az állástalanok közé, de amint újraindulnak a közmunkaprogramok, és belépnek, papíron ismét foglalkoztatottá válnak.

Összesen 150 ezren léptek be közmunkaprogramokba márciusban, miközben a kilépők száma 200 ezer fő volt,

így az átlagos közmunkáslétszám most 210 ezerről 160 ezer főre csökkent. A létszámcsökkenés negyede Budapesten valósult meg, míg közel harmada az észak-alföldi régióban.

Márciusban egyébként kis híján 200 ezer új közfoglalkoztatotti álláshelyet jelentettek be a munkaügyi hivatalokhoz, így a 150 ezer belépő mellett 50 ezer közmunkás hely még biztosan nyitva áll az országban. Ezeket vélhetően a következő hónapokban tölthetik be.

Címlapról ajánljuk
Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

A turizmus nem szociális jog, így joggal szednek belépődíjat az utazók kedvenc célpontjai – mondta Kiss Róbert Richard, de a turisztikai szakértő arra is emlékeztetett, hogy ezek a látványosságok eddig is a bevételük nagy részét éppen a pokolba kívánt látogatóktól szerezték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×