eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Kenyéráfa-csökkentéssel tisztulna a sütőipar

Kenyéráfa-csökkentéssel tisztulna a sütőipar

Alapvető élelmiszer a kenyér, ezért ennek a terméknek, illetve termékcsoportnak csökkenteni kellene az áfáját - ezt szorgalmazza a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen a Magyar Pékszövetség. Septe József, a Pékszövetség elnöke az InfoRádiónak azt mondta: az áfa csökkentésével tisztulna az ágazat, de a kenyér nem lenne olcsóbb.

"Végeztünk egy felmérést, megkérdeztük az embereket, hogy mit tartanak alapvető élelmiszernek. A megkérdezettek 95 százalékánál a kenyér szerepelt az első helyek egyikén" - mondta el az InfoRádiónak a Magyar Pékszövetség elnöke.  

"Mi is azt gondoljuk, hogy a kenyér az egyik legalapvetőbb élelmiszer. Ezért szorgalmazzuk, hogy öt százalék legyen a kenyérféleségek áfája is, ami a sütőipar, a kereskedelem és a fogyasztók szempontjából egyaránt nagyon fontos lenne" - tette hozzá Septe József.

A szövetség úgy véli, hogy a kenyér teljes termékpályáján érvényesülnie kellene 2018-tól ennek a csökkentésnek, tehát szeretnék, hogy a liszt és a kenyérféleségek áfája is 5 százalék legyen.

Kenyéráfa-csökkentéssel tisztulna a sütőipar

"Ennek eredményeként

nagymértékben tisztulna a gazdaság, a sütőipari ágazat.

A fekete vagy szürkegazdaságban dolgozó vállalkozások talán megfontolnák, hogy öt százalékos áfánál nem érdemes így ténykedniük, ezáltal

nagyobb lenne az állam felé befizetett áfa és adó mértéke"

- hangsúlyozta a pékszövetség elnöke.

Hozzátette: éppen a sütőipar volt egyébként az első, amely az agrárgazdasági kamarával közösen kidolgozta az öt százalékos áfa-kulcsra vonatkozó lehetőséget az élelmiszeriparban.

Azt is kijelentette ugyanakkor, hogy

Magyarországon a kenyér ára ennél lejjebb már nem kerülhet.

"Ha ennél lejjebb mennének az árak, a sütőipari ágazat gyakorlatilag egy az egyben összeomlik" - hangsúlyozta a Magyar Pékszövetség elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Hajszálon múlhat az amerikai elnökválasztás eredménye, és ez a tőzsdéknek nagyon rossz hír

Hajszálon múlhat az amerikai elnökválasztás eredménye, és ez a tőzsdéknek nagyon rossz hír

Már a 2020-as amerikai elnökválasztás is megmutatta, hogy viszonylag nagy országos szavazatkülönbség esetén is tud nagyon szoros eredmény kialakulni az elektori rendszerben döntő egyes csatatérállamokban. Ha most az 51 amerikai állam egyedi elnökválasztási esélyeit megvizsgáljuk, azt láthatjuk, hogy olyan extrémen szoros versenyfutás is jöhet, ahol Pennsylvania állam egymaga dönti el a végeredményt. Egy kiélezett helyzetben pedig nagy kérdés lehet, hogy lesz-e kvázi azonnali végeredmény, vagy hetekig-hónapokig tartó bizonytalanság veszi kezdetét. Hasonló témákkal is foglalkozunk a november 6-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Jelentkezés és regisztráció itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 09:17
×
×
×
×