Infostart.hu
eur:
388.66
usd:
330.04
bux:
0
2025. december 26. péntek István
Kenyéráfa-csökkentéssel tisztulna a sütőipar

Kenyéráfa-csökkentéssel tisztulna a sütőipar

Alapvető élelmiszer a kenyér, ezért ennek a terméknek, illetve termékcsoportnak csökkenteni kellene az áfáját - ezt szorgalmazza a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen a Magyar Pékszövetség. Septe József, a Pékszövetség elnöke az InfoRádiónak azt mondta: az áfa csökkentésével tisztulna az ágazat, de a kenyér nem lenne olcsóbb.

"Végeztünk egy felmérést, megkérdeztük az embereket, hogy mit tartanak alapvető élelmiszernek. A megkérdezettek 95 százalékánál a kenyér szerepelt az első helyek egyikén" - mondta el az InfoRádiónak a Magyar Pékszövetség elnöke.  

"Mi is azt gondoljuk, hogy a kenyér az egyik legalapvetőbb élelmiszer. Ezért szorgalmazzuk, hogy öt százalék legyen a kenyérféleségek áfája is, ami a sütőipar, a kereskedelem és a fogyasztók szempontjából egyaránt nagyon fontos lenne" - tette hozzá Septe József.

A szövetség úgy véli, hogy a kenyér teljes termékpályáján érvényesülnie kellene 2018-tól ennek a csökkentésnek, tehát szeretnék, hogy a liszt és a kenyérféleségek áfája is 5 százalék legyen.

Kenyéráfa-csökkentéssel tisztulna a sütőipar

"Ennek eredményeként

nagymértékben tisztulna a gazdaság, a sütőipari ágazat.

A fekete vagy szürkegazdaságban dolgozó vállalkozások talán megfontolnák, hogy öt százalékos áfánál nem érdemes így ténykedniük, ezáltal

nagyobb lenne az állam felé befizetett áfa és adó mértéke"

- hangsúlyozta a pékszövetség elnöke.

Hozzátette: éppen a sütőipar volt egyébként az első, amely az agrárgazdasági kamarával közösen kidolgozta az öt százalékos áfa-kulcsra vonatkozó lehetőséget az élelmiszeriparban.

Azt is kijelentette ugyanakkor, hogy

Magyarországon a kenyér ára ennél lejjebb már nem kerülhet.

"Ha ennél lejjebb mennének az árak, a sütőipari ágazat gyakorlatilag egy az egyben összeomlik" - hangsúlyozta a Magyar Pékszövetség elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Brutális ütemben fejlődött idén a mesterséges intelligencia - Karnyújtásnyira lehet az AGI?

Brutális ütemben fejlődött idén a mesterséges intelligencia - Karnyújtásnyira lehet az AGI?

2025-ben a technológia terén egyértelműen szinte minden a mesterséges intelligencia fejlődéséről szólt, a vezető AI-vállalatok pedig rendkívüli tempóban dobták idén piacra az újabbnál újabb megoldásaikat. Bár az év során sokan tartottak az "AI lufi" kidurranásától, a benchmarkok alapján az új modellek messze felülmúlták a tavalyiakat, bizonyos területeken pedig már meg is haladták az emberek képességeit. Az LLM-ek mérhető tudása azonban csak az egyik fontos tényező: az automatikus működés a másik elem, amelyről idén gyakran szó esett, különösen az általános mesterséges intelligencia (AGI) elérésével kapcsolatos várakozásokra utalva. A fejlődés ugyan egyértelműen látszik ezen a területen is, a vállalatvezetők és AI-kutatók igen megosztottak a kérdést illetően: egyesek szerint két évre, mások szerint egy évtizedre vagyunk a legokosabb emberek képességeit meghaladó, teljesen autonóm működésre képes AI-rendszerektől. Sőt, egyes vélekedések szerint addig még az AI-hoz való teljes tudományos megközelítésnek is változnia kellene.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×