Bár az elmúlt hónapokban folyamatosan csökkent a csirkehús ára a hazai piacon, a visszaesés a múlt héten megállt, a következő időszakban pedig kisebb áremelkedésre számítanak a piaci szereplők – közölte a lap.
Az Agrárgazdasági Kutatóintézet statisztikája szerint a vágócsirke termelői ára március végén kilónként 246 forint volt, ami az előző évhez viszonyítva több mint 6 forinttal alacsonyabb. A feldolgozók átadási árai is csökkentek, a kereskedelembe az egész csirke március végén 437,5 forintos kilónkénti áron került be, míg egy éve 482 forintot fizettek a feldolgozóknak. A csirkecomb ára egy év alatt 31 forintot csökkent, 417-ről 386 forintra, míg a csirkemell az ezer forintot meghaladó kilós árról 980 forintra esett vissza.
Bárány László, a Magyar Broilerszövetség elnöke, a Master Good Kft. tulajdonosa a lapnak elmondta: a húsvét előtti keresletélénkülés a piaci árakon is meglátszik, miközben a korábban jelentős árletörő hatással bíró olcsó lengyel csirke eltűnt a piacról.
A visszaesés a napokban megtorpant, lassú áremelkedés indulhat el.
Az árakat felfelé hajtja az is, hogy az üzletláncok egymással versengve próbálják biztosítani húsvét előtt a megfelelő mennyiségű csirkehúst a boltokban.
„Élőalapanyag-hiánnyal küzdünk.
Ha másfélszeresére növelnénk a feldolgozást, azt is gond nélkül el tudnánk adni” – mondta Bárány László.
A húsvét egyfajta vízválasztó a hazai baromfiágazatban. Az ünnepek után ugyanis a sertés helyett sok helyen gyakrabban kerül csirkehús az asztalra, a hosszú hétvégék és az egyéb ünnepek pedig tovább növelik a keresletet.
Az eddigi alacsony felvásárlási árakat a gazdák az olcsóbb takarmánnyal tudták kompenzálni, így nagyobb gondot nem okozott az áresés – közölte Földi Péter, a Baromfi Terméktanács szaktanácsadója.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!