eur:
394.56
usd:
365.78
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Itt a kútadó: kell is fizetni, meg nem is

Itt a kútadó: kell is fizetni, meg nem is

Újabb részletek derültek ki a Belügyminisztérium rendeletéről, amelyet a fúrt kutakkal kapcsolatban készítenek.

Mint arról mi is beszámoltunk, a Belügyminisztériumban készül egy rendelet, amely több ponton plusz adminisztrációs terheket róna a fúrt kutak kivitelezési, üzemeltetési és fennmaradási engedélyeztetésére. A 24.hu megkérdezte az illetékes minisztériumot, hogy vajon mindez egy új adó előszobája-e, illetve a WWF környezetvédelmi szervezetet, hogy mivel indokolható a javaslat.

Legalizálni szeretnének

A Belügyminisztérium szerint az új előterjesztés a jelenleg hatályos szabályozás kisebb mértékű módosítása, pontosítása, amivel az adminisztrációs és a pénzügyi teher csökken. Például a települési önkormányzat jegyzőjének hatáskörébe tartozó kutak esetében a jövőben nem kell beszerezni a vízügyi igazgatóságok vagyonkezelői hozzájárulását - írták.

Kijelentették: a magánszemélyek által fúrt kutak engedélyezéséhez, vagy a már meglévő kutak üzemeltetéséhez és fennmaradási engedélyéhez nem terveznek plusz költséggel járó kötelezettséget.

Mindemellett azonban hétfőn a Parlamentben az is kiderült, hogy a már meglévő vízkivételi helyeket egy 3000 forintos eljárási díj ellenében utólag be lehet jelenteni és legalizálni.

Nagy pazarlás

A kutak legalizálása, a vízkivétel mérése, szabályozása hosszú távon az ország érdeke. A vízhasználat a legkevésbé sem magánügy – mondta Gruber Tamás, a WWF Magyarország szakértője. A fúrt kutakból való vízkivétel az elmúlt évtizedekben jelentősen nőtt, és az ilyen kutak nagyon nagy része illegális. 

A vízkivétel indoka szinte mindig az öntözési vízigény, a legrosszabb a helyzet az Alföldön, elsősorban a Duna-Tisza közén, ahol a talajvíz szintje az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent. A vízhasználat olyan mértékű volt, hogy már nemcsak a talajvíz kitermelése, hanem a vízzáró réteg alatti vízkészletek felhasználása zajlik.

Az illegális kutak esetében az egyik legnagyobb kockázat, hogy a vízzáró réteget keresztülvágó, szakszerűtlenül fúrt kutak mentén a szennyezett talajvíz könnyen a mélybe szivárog, és ivóvízkészleteknek szolgáló, mélyben lévő készleteket is elérhet.

Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×