eur:
392.8
usd:
363.67
bux:
72266.52
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Megtudhatjuk, ki mennyi tao-pénzt kapott

A Fővárosi Ítélőtábla szerdai, jogerős döntésének értelmében az illetékes minisztériumoknak (Emmi, NGM) 15 napon belül részletesen ki kell adniuk, hogy a kedvezményezettekhez honnan érkeztek a tao-pénzek.

Egész pontosan ki kell adni a vonatkozó iratokat (támogatási igazolásokat, azokról szolgáltatott adatokat), hogy abból megállapítható legyen: mely támogatásban részesülő szervezetek mely támogatási időszakokban mely támogatóktól pontosan mekkora összegű támogatásban részesültek - írta az Index.

Az adatkiadási kötelezettség 2011. július 1. napjától 2016. június 30-ig érvényes.

A pert a Transparency International indította. Az ítéletben az szerepel, hogy a kikért adatok közérdekűek, és közpénz felhasználását érintik. A támogatások a bíróság szerint közvetett állami támogatásnak minősülnek, a támogató cégek az államtól olyan kedvezményben részesülnek a támogatásért cserébe, mely „közpénzjelleggel bír”.

Ezért ezek megismerése

  • az átlátható állami gazdálkodás követelményének érvényesülése és
  • a nyilvánosság által történő ellenőrzés szempontjából

indokolt.

Az ítéletben az is szerepel továbbá, hogy az adótitok nem képezheti abszolút korlátját a közérdekű adatok megismerésének. Az adatok megismeréséhez való jog erősebb, mint a támogatók adótitkának megőrzéséhez fűződő jog.

A tao-pénzek fő kedvezményezettje évről évre a felcsúti akadémia, de jól muzsikál Seszták Miklós fejlesztési miniszter városának másodosztályú fociklubja (Kisvárda) és a Tállai András NGM-államtitkárhoz köthető Mezőkövesd Zsóry Futball Club is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Több párt érdeke, hogy az Európai Parlament kitolja a frakciók bejelentésének időpontját. Eredetileg július 4. éjfélkor jár le az informális határidő, az EP alakuló ülésére pedig július közepén kerülhet sor – mondta Feledy Botond. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egy frakció megléte és a létszáma meghatározza azt, hogy pénzügyi forrásokban, pozíciókban, felszólalásokban milyen erőt képviselhet majd az Európai Parlamentben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Economist: ideje, hogy Joe Biden visszalépjen

Economist: ideje, hogy Joe Biden visszalépjen

Újabb véleménycikket közölt a brit Economist magazin Joe Biden amerikai elnök visszalépése mellett érvelve. A hetilap legelőször 2022-ben írt arról, hogy a demokrata elnök jobban tenné, ha nem indulna újra, majd múlt héten ismét a visszalépésre szólították fel Bident. Ezúttal a Demokrata Párt gyakori kampányüzenetét, a demokrácia védelmét idézik, amikor úgy fogalmaznak: "Amerika megújulásának most kell elkezdődnie. Nincs is jobb módja ennek, mint egy új jelölt megválasztása Trump legyőzésére."

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 4. 14:57
×
×
×
×