eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Egyetlen rejtélyes cég vásárolja fel a cukrot

Egyetlen rejtélyes cég vásárolja fel a cukrot

Egyetlen cég tartja a markában a világ cukorpiacát. A titokzatos szingapúri vállalaton tavaly a világ cukortermelésének 8 százaléka ment keresztül és amikor úgy döntött, hogy ráborítja a piacokra a készleteit, több mint 20 százalékot zuhant a cukor árfolyama.

Egy szingapúri vállalat mozgatja a szálakat a világ cukorpiacán. Múlt héten a Wilmar International nevű mezőgazdasági cég több mint 500 millió dollár értékű cukrot vásárolt meg, amikor lejárt az ICE tőzsdén kötött határidős ügylete. Ez nem egyszeri eset, tavaly a világ cukortermelésének 8 százaléka folyt át ezen az egy cégen a The Wall Street Journal adatai szerint - írja a Portfolio.hu.

A pálmaolaj-termelés a Wilmar International fő profilja, de a cukorpiacon is látványosan aktív volt mostanában, az elmúlt két évben 2 milliárd dollár értékben kötött határidős ügyleteket cukorra (ez több mint 6 millió tonnának felel meg) és tartotta meg őket a lejáratig, így ténylegesen megvásárolva a mögöttes terméket, vagyis a cukrot. Ami meglehetősen szokatlan viselkedés a cukorpiacon.

2015-ben, amikor a cukor ára több éves mélypontra esett, a Wilmar vásárolta fel a világ cukorpiacán keletkezett túlkínálat nagy részét. A következő évben, amikor a cukor árfolyama a duplájára emelkedett, a Wilmar ráborította a készleteket a piacokra, aminek az eredménye az lett, hogy a cukor ára 24 százalékot zuhant hirtelen.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×