eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Megindulhat a katás számlakereskedelem

Kevesen választják a kivát, mert nincs idő arra, hogy megismerjék a könyvelők - írta a Magyar Nemzet.

Megéri a kis- és középvállalkozásoknak a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) vagy a kisvállalati adót (kiva) választani - mondta tegnap a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adózásért és számvitelért felelős helyettes Államtitkára. Izer Norbert felidézte, hogy 2017-ben a duplájára, 12 millió forintra emelkedett a kata bevételi hatra. A kiva esetében pedig az adókötelezettség meghatározása egyszerűbbé és kiszámíthatóbbá vált, illetve kedvezőbb lett több részletszabály is.

- Az, hogy eddig csak 13 ezren választották a kivát, sok mindent elárul. Valóban kedvező adózási lehetőség, de a magyar rendszer annyira túlszabályozott, hogy a könyvelőknek nincs idejük sem megismerni, sem elmagyarázni a lényegét a vállalkozásoknak. Évek óta létezik, de nagyon kevesen használják, mert félnek tőle, nem értik - mondta a Magyar Nemzetnek a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének alelnöke. Ugyanakkor a katával szemben versenyképes adófajta jelenleg nincs - hangsúlyozta Vadász Iván.

Szerinte ezért egyre többen fogják a katát választani, és megindul a katás számlakereskedelem, hiszen ha valakinek 10 milliós bevétele keletkezik, akkor marad 2 milliónyi eladható számlája. Ez már nem kerül pluszpénzbe, mert a tételes adót akkor is meg kell fizetni, ha 5 millió a bevétel, és akkor is, ha 12 millió. A vevő pedig az lesz, akinek kell egy olyan látszatköltség, amit olcsón megvásárolhat - tette hozzá Vadász Iván.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×