eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Átrajzolta a terror az európai turistatérképet

Átrajzolta a terror az európai turistatérképet

Bulgáriában, Szlovákiában és Lengyelországban nőtt a legnagyobb arányban a vendégéjszakák száma 2016-ban, de Magyarországon is jelentős volt az emelkedés. A terrortámadások miatt Franciaország a nagy vesztes a turizmusban - írja az Origo.

Több mint 2,8 milliárd vendégéjszakát töltöttek el a turisták az Európai Unió szálláshelyein 2016-ban, ami 2 százalékos emelkedés az előző évhez képest – közölt éves becslést az Eurostat 2016 első tíz hónapjának adatai alapján.

Az Origo összeállítása szerint a bővülés elsősorban az EU-n kívülről érkező turistáknak köszönhető, akik 3,6 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek az unióban, mint egy évvel korábban.

A tavalyi növekedés nem érintette egyformán a tagállamokat. A legnagyobb mértékben 

Bulgáriában (17,9 százalék), Szlovákiában (16) és Lengyelországban (11,8) nőtt a vendégéjszakák száma

2016-ban. Bulgáriában, ha csak a külföldiek által eltöltött vendégéjszakákat nézzük, 21 százalékos volt az emelkedés 2015-höz képest.

A tanulmány szerint Magyarországon 8,1 százalékos volt tavaly a bővülés. Ez a külföldi vendégéjszakák 7,5 százalékos, valamint a belföldi vendégéjszakák 8,7 százalékos emelkedésének köszönhető.

A legnépszerűbb külföldi úti cél Spanyolország volt 2016-ban.

A 294 milliós spanyol eredmény az EU összes külföldi vendégéjszakáinak 22 százalékát teszi ki. Ráadásul Spanyolország a külföldiek körében 9,3, a hazaiaknál pedig 5,1 százalékkal tudta tavaly növelni a vendégéjszakákat, tehát tovább tudott erősíteni vezető pozícióján.

A második legtöbb külföldi vendégéjszakát – 196 milliót – Olaszországban regisztrálták, igaz, a félszázalékos növekedéssel ez inkább stagnálásnak nevezhető.

A legnagyobb visszaesést két olyan országban mérték, amelyek hagyományosan népszerűek az utazók körében.

Franciaországban 4,6 százalékkal, mintegy 19 millióval csökkent a vendégéjszakák száma.

A visszaesés a külföldiek körében még nagyobb, 8,7 százalékos volt, ami egyértelműen a franciaországi terrortámadásokkal magyarázható.

A tavalyi év másik vesztese az Egyesült Királyság volt, náluk 4,5 százalékkal, körülbelül 14 millió éjszakával kevesebbet töltöttek az emberek a szálláshelyeken. Ám Franciaországgal ellentétben a szigetországban emelkedett a külföldi vendégéjszakák száma (1,6 százalékkal), a belföldi vendégeknél viszont 8,3 százalékos volt a visszaesés.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×