Infostart.hu
eur:
388.66
usd:
330.04
bux:
0
2025. december 26. péntek István
Itt a nagy sertésvirsliteszt eredménye

Itt a nagy sertésvirsliteszt eredménye

A hagyományos ünnepi ételek közül 2016 utolsó Szupermenta terméktesztjén 21 előrecsomagolt sertésvirslit ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A laborvizsgálatokon minden termék megfelelt, bőven akadt viszont jelölési hiba, az érzékszervi vizsgálatokon pedig egy virslinél merült fel kifogás.

A Szupermenta projekt idei utolsó terméktesztjén a NÉBIH szakemberei a Magyarországon kapható előrecsomagolt sertésvirsliket ellenőrizték, azok közül is összesen 21-et.

A NÉBIH laboratóriumaiban vizsgálták a termékek mikrobiológiai megfelelőségét, továbbá a fehérje-, víz-, zsír-, só-, és nitrit tartalmukat is megmérték. Az eredmények alapján mikrobiológiai szempontból valamennyi minta megfelelt, illetve a minőségi vizsgálatok során sem merült fel kifogásolnivaló.

Hat termék csomagolásán szerepelt a „gluténmentes” felirat, így ezekben az esetekben a vizsgálat erre a paraméterre is kiterjedt. Megnyugtató hír a gluténérzékeny vásárlók számára, hogy

a „gluténmentes” felirattal ellátott virslik valóban gluténmentesek voltak.

A sertésvirslik akkreditált érzékszervi bírálatát is elvégezték a NÉBIH munkatársai. Egy mintánál kellemetlen szagot állapítottak meg a szakemberek, ami miatt a gyártó ellen eljárást kezdeményezett a hatóság.

A termékek jelölésének vizsgálata több hiányosságot is feltárt. Több esetben volt eltérés a termékek gyártmánylapja és a címkén feltüntetett jelölések között, de az is hibának számított, ha a gyártó az ehető burkolatot nem tüntette fel sem az összetevők között, sem a gyártmánylapon. Az allergének feltüntetése, az adalékanyagok felhasználása és a „védőgázas csomagolásban” felirat viszont valamennyi esetben megfelelt az előírásoknak. Jelölési hiba miatt nyolc esetben indít eljárást a hatóság.

A termékek kedveltségi vizsgálatára is sor került. Laikus és szakértő kóstolók pontozták – többek között – a virslik alakját, burkolatát, színét, illatát, ízét és állományát. Első helyen a Pick mangalica virsli végzett, második lett az Aldi frankfurti virsli, míg harmadikként zárt az Aldi koktél frankfurti virslije.

 További információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a NÉBIH Szupermenta termékteszt oldalán: http://szupermenta.hu/evzaras-virslivel/

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Brutális ütemben fejlődött idén a mesterséges intelligencia - Karnyújtásnyira lehet az AGI?

Brutális ütemben fejlődött idén a mesterséges intelligencia - Karnyújtásnyira lehet az AGI?

2025-ben a technológia terén egyértelműen szinte minden a mesterséges intelligencia fejlődéséről szólt, a vezető AI-vállalatok pedig rendkívüli tempóban dobták idén piacra az újabbnál újabb megoldásaikat. Bár az év során sokan tartottak az "AI lufi" kidurranásától, a benchmarkok alapján az új modellek messze felülmúlták a tavalyiakat, bizonyos területeken pedig már meg is haladták az emberek képességeit. Az LLM-ek mérhető tudása azonban csak az egyik fontos tényező: az automatikus működés a másik elem, amelyről idén gyakran szó esett, különösen az általános mesterséges intelligencia (AGI) elérésével kapcsolatos várakozásokra utalva. A fejlődés ugyan egyértelműen látszik ezen a területen is, a vállalatvezetők és AI-kutatók igen megosztottak a kérdést illetően: egyesek szerint két évre, mások szerint egy évtizedre vagyunk a legokosabb emberek képességeit meghaladó, teljesen autonóm működésre képes AI-rendszerektől. Sőt, egyes vélekedések szerint addig még az AI-hoz való teljes tudományos megközelítésnek is változnia kellene.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×